Koronavirus Srbija

Sindikat lekara i farmaceuta: Kriju se podaci, broj preminulih lekara je veći

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić izrazio je sumnju na tačnost podataka koje Krizni štab objavljuje u vezi sa brojem smrtnih slučajeva među zdravstvenim radnicima. Zabrinut je za kolege koje su usmenim nalogom raspoređene da rade sa najteže obolelim osobama, jer nema traga gde su otišli.

U izjavi za Glas Amerike rekao je da ovo što se dogodilo sa zdravstvenim sistemom Srbije tokom pandemije Kovida 19 ne samo da nije moralo, nego nije smelo da se desi.

– Profesorka Tepavčević je na konferenciji za medije rekla da je preminulo pet zdravstvenih radnika, a mi do sada imamo potvrđenih 12 lekara i stomatologa. Verovatno je i taj broj veći, ne objavljujemo ništa dok sa sigurnošću ne potvrdimo. Dakle, s namerom se brojke kriju, mislim da neće moći ostati skrivene posle svega ovoga – izjavio je Panić.

Glas Amerike je na konferenciji za novinare tražio objašnjenje od dr Kisić Tepavčević. Upitana da prokomentariše  tvrdnje predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Radeta Panića da se prikriva broj preminulih zdravstvenih radnika, jer su podaci koji se zvanično iznose značajno manji od podataka o broju preminulih lekara i stomatologa kojima ovaj sindikat raspolaže, Darija Kisić Tepavčević je rekla da su “sve informacije i podatke koje iznose validne i tačne, na kraju krajeva proverljive” i “da mora da postoji odgovornost za javno izgovorenu reč”.

Kisić Tepavčević je rekla i da se u ove dnevne izveštaje uključuje i broj zdravstvenih radnika koji je oboleo.

– Niko ne krije ništa, na kraju krajeva, umrle osobe i hospitalizovane osobe ni ne mogu da se sakriju, niti iko to želi, niti to treba da se radi – izjavila je još Kisić, ali nije iznela precizan podatak koliko je do sada lekara ili medicinskih radnika u Srbiji preminulo od posledica virusa korona.

Rade Panić je u izneo i sumnju i zabrinutost da bi se neki od medicinskih radnika mogli voditi kao “nestali u akciji”, jer nema traga o njihovom raspoređivanju na druga radna mesta, obično ona sa najtežim slučajevima zaraze.

– Trenutno imamo mnogo radnika koji su na izvršenju radne obaveze i zadatka na najtežim mestima, koji su upućeni tamo usmenim nalogom, koji je kasnije tek uredbom vlade pokriven da se usmeno raspoređuju radnici.

Znate, najviše liči na ono da je neko posmislio da će moći da se kaže da su nestali u akciji. Nema traga gde su otišli, šta i kako, a idu da rade sa pacijentima koji su najteže oboleli u jako teškim uslovima, pitanje sa koliko adekvatnim kineskim aparatima.

Pa tu opet imamo uredbu vlade da se van standarda mogu upotrebljavati ovi aparati – naveo je.

Panić sumnja i u zvaničan podatak pojave virusa u Srbiji.

– Prvo pitanje je bilo da li smo reagovali na vreme ili smo mislili da je to nasmešniji virus na svetu. Vrlo je sporno pitanje kada se korona pojavila u Srbiji. Neki novi podaci od kolega govore da je to značajno pre marta. Da ne raspravljamo uopšte da li je 1. ili 6. mart – istakao je Panić.

Zaraženi ćuprijski lekar demantovao ministra zdravlja: Nismo imali opremu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2K Shares
2K Shares
Share via
Copy link