Magazin Novi Sad

Paprene kazne u Novom Sadu, šetnja psa bez povoca 25.000, hranjenje lutalica 8.000 dinara

Hranjenje pasa lutalica
Foto: Shutterstock

Verovatno smo svi ovih dana primetili patrole komunalne policije, koje se šunjaju sa telefonima u rukama blizu površina koje su namenjene za istrčavanje pasa. Pomno škljcaju, prvo zaklonjeni iza šiblja, a zatim polako prilaze i nastavljaju da fotkaju.

Ako se pitate zašto to čine i koji zločin ili prekršaj tako pomno prate, jer u okolini ne vidite ništa neuobičajeno, znajte da su se namerili na najveće kriminalce u gradu – vlasnike i ljubitelje pasa.

Naravno da odnegde treba početi sa uvođenjem reda, ali – ili smo se mi odjednom teleportovali u Švajcarsku, gde je društvo skroz uređeno i treba još samo malo da bi sve bilo pod konac, ili je gradska kasa opasno prazna, a kako je bolje popuniti nego dodatnim angažovanjem komunalaca i kažnjavanjem „nesavesnih“ građana.

Vlasnici pasa na udaru trojki komunalne milicije

Naime, vlasnici pasa u Novom Sadu se žale na društvenim mrežama da su se u nekoliko prethodnih nedelja našli na udaru komunalne policije. Nisu radili ništa neuobičajeno, ili su barem oni tako mislili, a napisane su im kazne sa velikim novčanim iznosima, za koje nisu ni znali da predstavljaju prekršaje.

Tako šetnja psa bez povoca ili hranjenje uličnih pasa može koštati 25.000 odnosno 8.000 dinara.

– Kažnjavanje vlasnika pasa u ovom obimu nije se dešavala do trenutka dok nisu zaposlili 32 nova komunalna policajca koji su krenuli da idu u trojkama, po slobodnim zelenim površinama i da kažnjavaju građane. Problem je, između ostalog, u tome što nemamo dovoljno istrčavališta koja su adekvatna, opremljena, pristupačna u smislu udaljenosti od stana – kaže Marijana Mutavčieva iz Ekološkog fronta za Danas.

Iako kažnjavanje nesavesnih vlasnika pasa ne predstavlja problem, ona ističe da moraju postojati obezbeđeni adekvatni uslovi, ali da su za sada, istrčavališta uglavnom privremenog karaktera i da postoji bojazan i da će te površine uskoro biti zamenjene stambeno-poslovnim objektima.

Istrčavališta nisu dobro označena ili nisu adekvatna

Upravo po tom pitanju požalila se i jedna Novosađanka na društvenoj mreži Facebook, tražeći pomoć u razjašnjenju namene livade koja se nalazi između ulica Miloša Crnjanskog i 1300 kaplara. Tamo je na poziv sugrađanke došla komunalna milicija i uzela podatke o nekoliko vlasnika pasa, uprkos tome što je na toj livadi postojala oznaka da je namenjena za istrčavanje pasa.

„Livada koja je nekada imala oznaku da služi za istrčavanje pasa, a koju je neko odneo, pa smo sada mi u situaciji da moramo ići daleko od kuće da bi se psi igrali, a ima i onih koji te razdaljine ne mogu da pređu zbog starosti“, dodaje se u objavi.

Druga istrčavališta su označena, ali nisu adekvatna.

Parkić kod muzeja
Foto: Luftika

– U parku kod muzeja postoji kamenje na kome psi leti ne mogu da provode vreme koje im je potrebno za igru, jer je vrelo. Na njemu su zadržani tragovi urina, vrlo je nehigijenski, širi se vonj, psi nisu aktivni, vrlo često preskaču ogradu. Kada se opremalo ovo istrčavalište, nisu konsultovani stručnjaci ili organizacije koje se bave zaštitom životinja, pa i građani – vlasnici pasa.

Na oko je to simpatično, ali je potpuno neprimereno. Istrčavališta uglavnom nisu razdvojena za velike i male pse što je pravilo, neretko su bez duplih kapija, a česme su misaona imenica – dodaje Mutavčieva.

Park kod rektorata i Kerećak takođe na udaru

Međutim, znak pitanja stavlja se i na park kod rektorata, u kojem sugrađani koji gravitiraju Dunavu već decenijama izlaze sa svojim ljubimcima, iako nije ograđen. Zbog najavljene rekonstrukcije tog parka, očekuje se da i taj deo grada može postati poligon za kažnjavanje.

Problem je i neobeležena plaža za pse, dešavalo se da komunalni policajci opominju vlasnike na popularnom novosadskom Kerećaku.

To nisu jedini problemi. Ukoliko hranite gradskog psa na ulici, to vas može koštati 8.000 dinara. Ta, i druge drakonske kazne donete su u paketu izmena Odluke o držanju domaćih životinja 2019. godine.

Kada je takva mera doneta, organizacije se jesu obratile gradonačelniku po tom pitanju, koji je tom prilikom odgovorio da zabrana postoji, ali da se kršenje te zabrane ne kažnjava što je opet pod znakom pitanja, jer su pojedini građani upozoravani.

Građanima se zabranjuje da hrane ulične pse, ne postoji služba koja se brine o njima

– Sve je to kontradiktorno u odnosu na Program smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka koji je već dugo godina na snazi, po kojem se psi po obavljenoj sterilizaciji vraćaju na ulicu ukoliko ne mogu da se udome i ukoliko su adaptibilni na ulične uslove. Sa druge strane, građanima se zabranjuje da ih hrane, a ne postoji neka služba ili logistika koja bi mogla to da obezbedi – dodaje Mutavčieva.

Ona objašnjava da su građani-staratelji oni koji treba da hrane novosadske pse slobodno bez bojazni da će biti kažnjeni, s obzirom da društvo nije zrelo i spremno da prihvati izdvajanje sredstava iz Budžeta za ulične hranilice, te bi to bila kontraproduktivna mera.

Takođe, apeluje na sve vlasnike da budu odgovorni, posebno što se tiče čišćenja za ljubimcima, jer se sugrađani u najvećoj meri žale na to.

Izvor: Danas

Dođite na Svetski dan lutalica, neka vas jedna napuštena duša izabere za svog doživotnog prijatelja

OGLAS

635 Shares
635 Shares
Share via
Copy link