Magazin Srbija

SEOS: Premijerka umesto da pita Zoranu Mihajlović ko je doveo Rio Tinto, pominje bivšu vlast

sastanak
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ekološki aktivisti iz doline Jadra, Liilja Bralović iz Pranjana i Dragan Simović iz Dobrinje, juče su se satali sa premijerkom Anom Brnabić.

Kako se navodi u saopštenju Saveza ekoloških organizacija Srbije, pokenut je veliki broj pitanja ali ekološki aktivisti sa sastanka nisu izašli ništa sigurniji nego što su na njega došli.

Predsednica Vlade je obećala da će poslati insprkciju u dolinu Jadra da u najkraćem roku ispitaju zagađenje i da utvrde nastalu štetu, ali je na temu Zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije ruda koje u svom sastavu imaju litijum i bor rekla da nema dovoljno vremena jer se 15. februara raspušta parlament.

Ekološki aktivisti iz ugroženih područja su otišli na sastanak u nadi da će uspeti da se dogovore o trajnom rešenju problema eksploatacije litijuma i bora na teritoriji cele Srbije.

Postavili su pitanja koja su ostala nerazjašnjena posle stavljanja van snage uredbe o donošenju prostornog plana (pitanja su u prilogu).

Rečeno im je da je juče ukinuto Rešenje o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu od strane Ministarstva zaštite životne sredine, a da su ostali akti automatski poništeni ukidanjem ove uredbe, navodi se u saopštenju.

Ekološki aktivisti su predložili donošenje Zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije ruda koje u svom sastavu imaju litijum i bor.

Na ovaj predlog im je rečeno nam “da postoji dobra volja, ali da nema dovoljno vremena da se sprovede procedura donošenja tog zakona do 15. februara kad se raspušta parlament.”

Ekološki ativista su mišljenja da ipak ima vremena ako zaista postoji volja, a formiranje radne grupe, koje je predloženo od strane premijerke, je prema njihovom mišljenjz samo odlaganje problema do posle izbora.

“Obećano je da će inspekcije izaći na teren u najkraćem roku da ispitaju zagađenje i da utvrde nastalu štetu. Sve u svemu, pokrenuto je mnogo tema, ali sa sastanka nismo izašli mnogo sigurniji nego što smo na njega došli. Posebno su nam zasmetale premijerkine političke insinuacije, jer ovaj problem nije politički već državni i nacionalni. Uputila nas je na bivšu vlast da nam kaže ko je doveo Rio Tinto u Srbiju, umesto da to sama pita ministarku Mihailović, za koju smo sigurni da zna odgovor. Sama nam je rekla da su zahtevi prihvaćeni zbog pritiska naroda, a ne zbog razumevanja razmera katastrofe koja bi nastala otvaranjem rudnika u dolini Jadra. Čekamo dolazak obećanih inspekcija kako bi se utvrdila i sanirala šteta na plodnim njivama i kako bi se normalizovao život u okolnim selima. U skladu sa postupanjem ili nepostupanjem Vlade ćemo donositi naredne odluke i obaveštavati javnost o njima.”, navodi se u saopštenju SEOS-a.

SEOS u saopštenju porulčuje da podržavaju napore svih organizacija aktivnih u ovoj borbi i pozivaju ih još jednom na udruženu akciju u odbrani onih čiji životi zavise od potencijalnog otvaranja ovih rudnika.

“Ne odustajemo od našeg konačnog cilja, borbe za zabranu eksploatacije litijuma i bora u celoj Srbiji!”, zaključuju ekološki aktivisti SEOS-a.

Na Rio Tinto je stavljena tačka, ali tu je Volt i još desetine kompanija koje mešetare po Srbiji

Čitajte Luftiku na Google vestima

88 Shares
Share via
Copy link