Magazin

Na Rio Tinto je stavljena tačka, ali tu je Volt i još desetine kompanija koje mešetare po Srbiji

rio-tinto-jadar
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Stavljena je tačka na projekat “Jadar” iza kojeg stoji Rio Tinto, ali deo javnosti strahuje da opasnost vreba od druge kompanije – Volt.

Marija Alimpić iz organizacije “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” rekla je u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S da je Volt samo jedna od nekoliko desetina kompanija koje operišu u Srbiji, u pogledu dobijanja istražnih dozvola, kao i da negde u budućnosti sigurno planiraju eksploataciju litijuma i bora.

– Udruženje ‘Zaštitimo Jadar i Rađevinu’ i Koalicija za održivo rudarstvo ne misle da je zaista stavljena tačka na projekat Jadar. Pitanje prostornog plana jeste korak koji mi pozdravljamo, ali još je mnogo koraka koji se moraju ispoštovati. Kompanija Volt za sada nema nikave veze sa Rio Tintom. Volt navodno raspolaže sa tri istražne dozvole za područje koje ukupno okupira 291 kvadratni kilometar – navela je Alimpić.

marija alimpić
Foto: Prinskrin/ YouTube/ KORS – Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji

Ona je rekla da se radi o tri istražne lokacije – jedna se zove „Jadar sever“, druga je Ljig, a treća Petlovača.

– Interesantno je da ova kompanija kao i mnoge druge funkcioniše po istom principu – najčešće je slučaj da se u Srbiji osvoje neka manja, gotovo neprimetna kompanija koja se bavi istraživanjem, ona se registruje u APR, često imaju jednog ili dva zaposlena i vrlo lako uspe da dođe do istražnih dozvola. Kompanija Volt je do istražnih dozvola došla preko kompanije Asena investments čiji su akviziciju izvršili i preko kompanije Edervajz mineral risorsis koja je vlasnik te licence, odnosno istražne dozvole za područje Petlovače – izjavila je Alimpić.

Ona je navela da i kompaniju Asena investments i kompaniju Edervajz mineral risorsis povezuje jedna ličnost koja se zove Johan Patnajk, inače Amerikanac.

– On je takođe vlasnik kompanija koje su registrovane na tlu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Interesantno je da on ima srpsko državljanstvo negde od februara ili marta 2021, te se postavlja ozbiljno pitanje ko je njemu obezbedio srpsko državljanstvo, sa kojim razlogom i ko to u Vladi Srbije izdaje istražne dozvole, ne samo kompaniji Volt, već i nekim drugim – rekla je Alimpić.

Ona je dodala da područje Jadar sever odmah asocira na projekat Jadar i Rio Savu, ali da se radi o različitim lokacijama.

– Jadar sever okupira područje koje pripada planini Cer. Ono što Volt navodi kao veliku prednost je da bi u slučaju eksploatacije ceo jadarski basen bio u vlasništvu Rio Save, odnosno Rio Tinta, i komapnije Volt. Sigurni smo da neće doći do ekspoloatacije bora i litijuma nigde na području Republike Srbije. Međutim, mi zaista imamo veliki problem sa nekim ljudima koji sa nekim iz Vlade Srbije bukvalno mešetare ovom zemljom, gledajući šta sve može da se izbuši – rekla je Alimpić.

Ona je navela da je tu i gospodin Miloš Bošnjaković, koji je vlasnik negde otvoren, negde sakriven iza nekih fondova velikog broja kompanija, ne samo u Srbiji već i u Crnoj Gori i BiH.

Vlast oterala Rio Tinto da se umili narodu, pa na mala vrata sklopila novi dil

OGLAS

114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link