Magazin Srbija

Maskiran upao na protest u Krupnju, umesto sendviča dobio šamar

krupanj
Foto: Printskrin/ Facebook

U Krupnju je održan protest nezadovoljnih građana kojima se u dvorištu gradi spalionica ali je za sada nepoznato šta će se u njoj tačno spaljivati. Šokirani i nezadovoljni meštani su se okupili sa zahtevom da Skupština opštine Krupanj odustane od najavljenog projekta izgradnje mobilnog postrojenja za tretman opasnog otpada, a u protivnom najavljuju novi skup za jesen odlučni da ne dozvole realizaciju ovog projekta.

Skup je obeležio i ispad jednog maskiranog provokatora koji je dobacivao govornicima ali je loše naučio tekst te nije najjasnije koga je štitio.

– Sram vas bilo! Došli ste da remetite ove ljude na na na vašaru! – rekao je maskirani sendvičar koji je odbio da skine naočare i masku i razotrkije identitet.

Na snimku se vidi i sporni momenat kada jedan od prisutnih prilazi maskiranom sendvičaru i blago rečeno ga ćušne. Prisutni su burno reagovali na upadice nepoznatog i maskiranog čoveka i tražili od policije da ga udalji, što se i nakon šamarčića i usledilo. Protestni skup je zaista održan istovremeno kada i vašar u Krupnju te nije jasno koliko se meštana okupilo zbog nezadovoljstva novim projektom koji Opština predstavlja kao čist i ekološki. Šta će tačno biti ekolški ne zna se jer se funkcioneri škrtičare i sa informacijama o nameni budućeg postrojenja.

Za neke od meštana stvar je jasna. Sa dolaskom Rio Tinta i sada spalionicom opasnog otpada, poljoprivreda ovog kraja nema budućnost.

Na protestu protiv mobilne spalionice otpada u Krupnju moglo se čuti da će biti spaljivan medicinski otpad iz Evropske unije, kao i da ne postoji procena uticaja postrojenja na životnu sredinu, dok je predsednik Opštine Krupanj Ivan Isailović posle protesta saopštio da će “novom eksperimentalnom metodom, koja je potpuno ekološki čista, biti rešen problem lokalne deponije”, prenosibalkangreenenergynews.com.

Isailović je obećao da će ubrzo biti organizovane javne tribine i predavanja na kojima će stanovnici Krupnja dobiti šansu da se upoznaju sa sa ovom novom tehnologijom, čime je potvrdio da lokalna samouprava nije na vreme informisala građane. Opština Krupanj i slovačka firma Slovakian NeoTech Institute pre tri nedelje potpisali su ugovor o saradnji koji, kako piše na opštinskom sajtu, predviđa primenu nove tehnologije u uništavanju otpada i rekultivacije postojeće deponije, piše balkangreenenergynews.com.

U saopštenju se takođe navodi još dosta informacija, ali ostaje nejasno o kojoj vrsti otpada je reč – da li će postrojenje sagorevati samo komunalni otpad ili i medicinski, ili i, kako je predsednik opštine nakon protestnog skupa izjavio, tekstilni otpad. U tekstu se spominje i otvaranje pogona za proizvodnju mobilnih postrojenja za uništavanje otpada, ali tek nakon što ova firma razvije tehnologiju jer je očigledno reč o pionirskom poduhvatu s obzirom da se na sajtu firme ne spominju ovakva postrojenja. Povrh svega, slovačka kompanija navodi da će koristiti vodonik u kogerenativnom postrojenju koje proizvodi i električnu i toplotnu energiju.

Inače, valja reći da su mobilna postrojenja za tretiranje otpada osmišljena da se postave tamo gde nastaje otpad i gde nema dovoljno opravdanih razloga da se izgrade stacionarna. Međutim, ima primera da se u Srbiji ona koriste umesto stacionarnih, pa prerađuju i otpad koji nije nastao tamo gde su locirana, zbog čega su vlasnicima oduzimane dozvole za rad. Razlog korišćenja mobilnih umesto stacionarnih postrojenja u Srbiji može se tražiti u tome da za njihov rad ponekad nije potrebno uraditi studiju procene uticaja na životnu sredinu.

Miloje Todorović, odbornik “Bolje Srbije” u lokalnoj skupštini postavio je pitanje zašto je kraj poznat po poljoprivrednoj proizvodnji izabran za izgradnju postrojenja za tretman opasnog medicinskog otpada i rekao da će njegovom izgradnjom biti ugrožena i okolna sela zbog emisija štetnih gasova.

Momčilo Alimpić, ispred udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu je upozorio da ako se u neposrednoj blizini Krupnja otvori rudnik i deponija Rio Tinta i spalionica medicinskog otpada poljoprivredni proizvođači u ovom kraju će bankrotirati jer će biti dovedeni u situaciju u kojoj se nalazi Bor danas – da niko neće hteti da kupi poljoprivredne proizvode iz njihovog kraja

Alimpić je pozvao direktora Javnog komunalnog preduzeća 1. maj Milutina Popovića da da ostavku, a svih 29 opštinskih odbornika da u roku od sedam dana ponište sve odluke u vezi spalionice i Rio Tinta.

Marija Alimpić, iz Udruženja zaštitimo Jadar i Rađevinu”, kaže da je lokalna zajednica saznala iz novina ili tek na održanom protestu da će se graditi spalionica opasnog otpada u Krupnju. Čak su i sami poslanici opozicije, kako je dodala, bili iznenađeni kada je na sednici ovo bio predlog za usvajanje i tražili su da se poslanici o projektu ne izjašnjavaju pre nego bude predstavljena studija uticaja na životnu sredinu.

– Ono što je problem u našoj zemlji kod projekata koji imaju potencijalno štetni uticaj na životnu sredinu je što lokalnu zajednicu niko ništa ne pita. Ona mora da bude upoznata sa projektom, mora da se ispoštuje Arhuska konvencija kojom je građanima zagarantovano pravo na fer i pošteno informisanje, ali i pravo da se kaže – ne. Naš cilj je da se spreči ostvarivanje štetnih projekata i ustali praksa da se potencijalno rizični projekti ne mogu realizovati bez učešća i odobrenja samih građana – rekla je Alimpić.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Kako su strani investitori pobili ribu u Zlotskoj reci, a gradonačelnik optužio građane

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
5.8K Shares
5.8K Shares
Share via
Copy link