Magazin Novi Sad

Protiv držvnih službenika podnete krivične prijave za seču i krađu fruškogorskih šuma

seča šume
Foto: Facebook/ OŠFG

Nakon što su mesecima ukazivali na problem nezakonte seče šume u Nacionalnom parku Fruška Gora, aktivisti pokreta Odbranimo šume Fruške gore podneli su krivičnu prijavu protiv državnog službenika Radivoja Kaurina, 5 imenovanih lica i drugih NN lica.

“Sklopili smo kockice na osnovu dobijenih informacija sa više strana, i uz pravnu pomoć advokata konačno smo podneli krivičnu prijavu protiv državnog službenika Radivoja Kaurina, 5 imenovanih lica i drugih NN lica!” objavila je Dragana Arsić u Facebook grupi Pokret Odbranimo šume Fruške gore.

“Ispostavlja se da okrivljeni Radivoje Kaurin, zahvaljujući svojoj poziciji u Odeljenju za planiranje i održivo šumarstvo u Upravi za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i istovremeno kao osnivač i vlasnik firme ŠUME FRUŠKE GORE D.O.O. drži pod kontrolom sve firme koje vrše seču šuma Eparhije sremske u Nacionalnom parku Fruška Gora, odnosno sa pozicije državnog službenika vrši brojne nezakonite aktivnosti” stoji u krivičnoj priavi.

krivična prijava
Foto: Facebook

Sve  navedene firme su lancu privrednih društava koje rade planove i izvođačke projekte za doznačavanje stabala, vršenje seče, prijem posečenih stabala i otpremanje za transport i prodaju koje odobrava  Uprava za šume u kojoj je okrivljeni Kaurin zaposlen, navodi se u krivičnoj prijavi.

Na ovaj način se  potpuno uništavaju manastirske šume i devastira Nacionalni park, dok sa druge strane navedena grupa ljudi preko svojih privrednih društava stiče imovinsku korist i uništava opšta dobra, tvrde aktivisti OŠFG.

“Reč je o nizu povezanih firmi koje zajedno i zahvaljujući okrivljenom Kaurinu koji se nalazi na poziciji državnog službenika i koji zloupotrebljavajući svoj položaj, nalazeći se u očiglednom sukobu interesa (jer je istovremeno i vlasnik firme ŠUME FRUŠKE GORE D.O.O.) upravlja, omogućava, doprinosi i pomaže ilegalne šumske aktivnosti. Reč je o brojnim koruptivnim poslovima kojima okrivljeni sebi i drugima pribavljaju protivpravnu korist, istovremeno nanoseći štetu javnim dobrima i Nacionalnom parku Fruška gora”, navodi se u krivičnoj prijavi.

Dokumentarac o bahatoj seči šume na Fruškoj gori osvojio međunarodno priznanje (VIDEO)

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link