Magazin Srbija

Dokumentarac o bahatoj seči šume na Fruškoj gori osvojio međunarodno priznanje (VIDEO)

vojvođanska zelena inicijativa
Foto: Printskirin/ YouTube

Danas se završava HANNA – Internacionalni filmski festival u Pensilvaniji (USA) na koij se za dva meseca, koliko je trajalo prijavljivanje filmova, prijavilo se oko 3000 filmskih stvaralaca iz celog sveta. Dokumentarni film „NP Fruška gora – Ode naša šuma“, iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, autorke Ruže Helać, osvojio je 1. mesto u kategoriji dokumentarni film.

Film prikazuje uništavanje šumskog fonda Fruške gore i borbu aktivista Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” Dragane Arsić, Staše Stanković i Dušana Tomića da spasu šume ovog nacionalnog parka.

Film je deo dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu” u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

– Trenutak u kome stiže ovo priznanje je veoma važan, jer: U toku je borba za odbranu osnovnog ljudskog prava u Srbiji: PRAVA NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU! Ekološki aktivisti iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore, svakodnevno rizikuju svoju bezbednost dokumentujući nepravilnosti u radu JP NP Fruška gora, pred sudom i na terenu. Ovaj film pokazuje svu brutalnost s kojom se ekološki aktivisti svakodnevno suočavaju u svom delovanju, pokušavajući da zaštite prirodne vrednosti i kvalitet života građana pred naletom surovog neoliberalizma. – kaže Ruža Helać, autorka serijala „Zelena patrola na delu“.

– Ovo priznanje je dragoceno za autorski tim, koji već jedanaestu godinu realizuje dokumentarni tv serijal „Zelena patrola na delu“, kao potvrda visokog kvaliteta i originalnog novinarskog pristupa u izveštavanju. Naime, serijal ima za osnovni cilj informisanje i edukaciju građana i javnosti u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja. Međutim, ovaj serijal je, osim medijskih nagrada, osvajao i značajna priznanja za dokumentarni film i reportažu u svetu i Srbiji. Podsećamo da je film „NP Fruška gora – Ode naša šuma“ osvojio priznanje Srebrni Pincum za najbolji srpski ekološki film u 2020. godini na Internacionalnom festivalu turističkog i ekološkog filma – SILAFILM festivalu (Veliko Gradište).

Moto HANNA – Internacionalnog filmskog festivala je: To be the change we wish to see in the independent film world./ Budi promena koju želimo da vidimo u svetu nezavisnog filma.

Izvor: zelenapatrolanadelu

Kako su šume u Vojvodini i u Novom Sadu sistematski uništavane, a zemljište pretvarano u beton

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.4K Shares
1.4K Shares
Share via
Copy link