Srbija Vesti

Savo Manojlović: Postoji način da Srbija ne plati ni 1 dinar Rio Tintu

savo-manojlovic
Foto: Instagram/Savo Manojlović

Lider inicijative Kreni-promeni Savo Manojlović najavio je da će u petak (14. janzara) u 13 časova predstaviti nacrt narodne inicijative i rešenje po kome Srbija neće morati da plaća eventualnu odštetu kompaniji Rio Tinto ukoliko zabrani iskopavanje litijuma i rad u Srbiji.

“Imamo predlog pravnog rešenja po kome Srbija neće morati da plati ni jedan dinar Rio Tintu. Pod uslovom da ne postoji nikakav tajni sporazum sa Rio Tintom. Nacrt Narodne inicijative i rešenja objavićemo sutra u petak u 13 časova”, napisao je Manojlović na svom Tviter nalogu.

On je ranije najavio da će Kreni-promeni pokrenuti peticiju koja će zahtevati da se zabrani iskopavanje litijuma u Srbiji i da će za nju morati da skupe 30.000 potpisa pre nego što je predaju Skupštini Srbije.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da pretpostavlja da će Vlada Srbije doneti odluku o zabrani eksploatacije litijuma za kompaniju Rio Tinto, dok on smatra da bi trebalo staviti moratorijum na to pitanje.

Vučić je rekao da je Zakon 2006. godine pravljen za Rio Tinto, i da ta kompanija zbog toga ima određena prava i potraživanja prema državi Srbiji.

Izvor: Beta

Iskopavanje litijuma u Nemačkoj ni blizu štetno kao u Srbiji

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
159 Shares
159 Shares
Share via
Copy link