Lifestyle

5 praktičnih saveta za postizanje pozitivnog razmišljanja

Ako se pitate da li je uopšte moguće promeniti način na koji razmišljate – odgovor je DA! Ono što je najvažnije u tom procesu jeste volja za promenom, a sama činjenica da čitate ovaj članak znači da želite da promenite svoje misli. Pozitivno razmišljanje nije magija i neće učiniti da svi vaši problemi nestanu, ali će učiniti da vam problemi izgledaju podnošljivije i pomoći će da se suočite sa poteškoćama na pozitivniji i produktivniji način.

Posebnu motivaciju za uspeh u ovom poduhvatu treba da predstavlja važnost načina razmišljanja za fizičko i psihičko zdravlje. Zato vam nudimo savete kako da postanete bolji sebi i drugima

Fokus na dobrim stvarima

Svi smo čuli za izraz “sreća je u malim stvarima”, ali zapitajte se da li ste ovu frazu primenili u svom životu? Život je pun prepreka i izazovnih situacija, ali kada se suočavate sa njima, važno je usmeriti pažnju na dobre stvari, bez obzira koliko izgledale male ili beznačajne. Na primer, ako vam je neko otkazao sastanak, fokusitajte se na to da vam je oslobodio vreme za omiljeni film ili neku drugu aktivnost u kojoj uživate.

Provođenje vremena sa pozitivnim ljudima

Okruženost pozitivnim osobama motivisaće vas da podignete raspoloženje i donesete dobre i zdrave odluke u životu. Sigurno ste osetili da neko “zrači negativnom/pozitivnom energijom”, a da niste umeli to da objasnite.

Pokazalo se da su negativnost i pozitivnost zarazni, zbog čega je važno da obraćate pažnju na to sa kim provodite vreme. Blizina pozitivnih ljudi poboljšava samopoštovanje i povećava šanse za postizanje ciljeva.

Radite na zahvalnosti

Koliko god život ume biti težak, treba biti zahvalan čak i na malim stvarima. Redovno vežbanje zahvalnosti povećava optimizam, vedar pogled na budućnost, želju za rešavanjem problema, odlučnost i preuzimanje odgovornosti. Pored toga, zahvalnost smanjuje stres, poboljšava samopoštovanje i podstiče toleranciju čak i u veoma teškim trenucima.

Pokušajte da izrazite svoju zahvalnost jednom dnevno, prvenstveno zbog sebe, a onda zbog drugih. Zahvalite svom ljubimcu na bezuslovnoj ljubavi koju dobijate, prijatelju što je tu kada vam zatreba, roditeljima što brinu. Ako zauzmete stav zahvalnosti u životu, čekaju vas promene na bolje u zdravlju i međuljudskim odnosima, ali i u gotovo svim aspektima života.

Osmehom do pobede

Lekari ukazuju da smeh zauzima visoko mesto na lestvici terapijskih sredstava.
Studije su otkrile da smeh snižava stres, anksioznost i depresiju. Takođe poboljšava veštine snalaženja, raspoloženja i samopoštovanja. Dajte sebi dozvolu da se smejete čak i u teškim situacijama, to će momentalno učiniti da stvari izgledaju manje teško. Smeh je lek bez nus pojava, a preporuka je konzumacija u što većim količinama.

Pozitivan samo-razgovor

Svako od nas je u neprestanoj komunikaciji sa samim sobom. Način na koji se ta komunikacija odvija utiče na to kako se osećamo. Samim tim, unutrašnji govor utiče i na komunikaciju i odnose sa okolinom. Skloni smo da budemo najteži prema sebi i da budemo sami sebi najgori kritičar, a istraživanja su pokazala da čovek sebe kritikuje šest puta više nego što sebe hvali za uspeh.

Vremenom to može dovesti do formiranja negativnog mišljenja o sebi koje se teško može uzdrmati. Da biste ovo zaustavili, moraćete da imate na umu glas u glavi i da odgovarate na negativno – pozitivnim. Na primer, ako niste uspeli da ostvarite šta ste zamislili, umesto “nisam sposoban za to”, recite sebi “pokušaću na drugi način da to ostvarim”. Ne budite sebi “najgori neprijatelj”, već najbolji prijatelj.

Proverite koliko ste skloni pozitivnom mišljenju na sledećem sajtu Test Your Positive Thinking – Positivity Guides , a zatim odradite test ponovo nakon mesec dana primene naših saveta. Očekujemo pozitivnu promenu!

Savet: Svaki novi dan započnite pozitivno – pustite pesmu koja vam budi pozitivnu energiju; udelite kompliment; nasmejte se sunčanom danu.

Korisni linkovi: Morning Motivation – The Power Of Positive Energy – Practice Positive Thinking Everyday – YouTube ; STOP NEGATIVE SELF TALK – Listen To This Everyday – YouTube

Uvek se setite da su najteže situacije u našim životima često one koje nas motivišu da nastavimo dalje i napravimo pozitivne promene. Budite zahvalni čak i na njima.

Sećate li se ove devojčice? Srećan ti 19. rođendan i izvini što ništa nismo uradili za tebe

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
22 Shares
Share via
Copy link