Usisavanje tepiha
Magazin

Saveti za čišćenje i održavanje tepiha

Pogrešno je uverenje da se treba naročito obazrivo ophoditi prema tepihu, čak i u slučaju da ste ga mnogo platili. Ne treba zaboraviti da osim estetskog momenta, tepih ima funkciju da vas greje, pruži komfor i veći nivo udobnosti. Baš iz tih razloga, bitno je da znate kako da održavate tepihe na efikasan način da biste uživali u dugom veku njihove neoštećenosti. U nastavku teksta otkrijte jednostavne savete za održavanje tepiha uz pomoć kojih ćete zagarantovati njihov čist i svež izgled i mnogo vremena nakon što ste ga kupili.

Redovno usisavajte tepih

Prvi korak za održavanje tepiha je svakako usisavanje koje mora biti neizostavan deo rutine. Najveći deo nečistoća se u stan unosi obućom, a ta prašina se najduže zadržava na tepisima. Savetujemo vam odabir usisivača velike snage jer takvi imaju moć da usisaju i najsitniju prašinu koja se taloži duboko u vlaknima.

Da biste imali tepih bez prašine, potrebno je usisivatati ga dva do tri puta nedeljno. Ukoliko u stanu imate ljubimce, poželjno je usisavati i češće radi maksimalnog održavanja higijene. Isti je slučaj i ako imate malu decu koja provode vreme puzeći ili igrajući se na podu. Ne zaboravite da nošenje obuće u kući nikako ne spada u kategoriju odgovornog ponašanja, te ukoliko priželjkujete higijenu u svom domu – služite se posebnom obućom po kući koju nećete nositi napolju.

Ciscenje tepiha

Dubinski čistite tepih

Koliko god često usisavali, to ne može da se poredi sa profesionalnim čišćenjem koje tepih servis može da ponudi. Minimum jednom godišnje je poželjno odneti prostirke i tepihe na dubinsko čišćenje. Profesionalni tepih servisi nude opciju zamena resa i opšivanja tepiha što vašem tepihu može dati novi izgled. Na ovaj način ćete sprečiti dalje habanje, a dobićete i osvežen izgled tepiha bez iskrzalih ivica i potamnelih resa.

Uklanjajte fleke na vreme

U slučaju fleka, nemojte pustiti da prođe mnogo vremena između njihovog uklanjanja od momenta njihovog nastanka. To je najveća greška koju možete napraviti s obzirom da što duže čekate, veća je verovatnoća da će biti nemoguće ukloniti fleku.

Potrudite se da ni ne razmazujete fleku tako što ćete trljati tepih. Najbolja ideja je da uzmete čist sunđer ili ubrus i da ga natopite određenim sredstvom za čišćenje. Nakon toga, je potrebno da sunđer, odnosno ubrus utiskujete u mrlju kako biste višak tečnosti upili. Za ovaj postupak je najbolje da idete od spolja ka unutra kako fleka ne bi širila razmere.

Koristite prirodna sredstva za čišćenje

Danas postoji tendencija za koju je odgovoran marketing, a koji se tiče sredstava za čišćenje. Nezamislivo nam je da očistimo dom bez skupih preparata koji se plasiraju na tržištu dok zaboravljamo da smo do skoro isključivo koristili prirodna sredstava za čišćenje. Kada je reč o redovnom čišćenju, a ne profesionalnom koje je obavezno barem jednom godišnje, postoji nekoliko sredstava koje imate u kući, a koji vam mogu pomoći u borbi sa prljavštinom koja se skuplja u tepihu.

Beba i pas na tepihu

Hladna voda i sirće je mešavina kojom možete napuniti prskalicu i sa njom uklanjati fleke. Dovoljno je da naprskate na mesto fleke i da ostavite da ostoji desetak minuta i da nakon toga fleku istrljate tkaninom ili peškirom. Drugi recept uključuje 250g skrobnog brašna i 3 kašike izmrvljenog sapuna. Ovakvu smesu je potrebno utrljati u tepih i nakon toga ga usisati. Ovako ćete dobiti izuzetno čišćenje tepiha.

Promenite raspored nameštaja

Ukoliko predugo imate isti raspored nameštaja koji stoji na tepisima zbog uleglih otiska kasnije može biti teško da mu vratite stari izgled. Iz tog razloga, najbolje je da povremeno promenite raspored nameštaja ili da okrenete tepih. Ovakva promena je poželjna do dva puta godišnje, a preporuka je i da tepih namestite tako da se tada nameštaj ne naslanja na njega.

Za sve koji vole intenzivnije mirise u prostorijama, savetujemo korišćenje eteričnih ulja. Dovoljno je da izaberete miris ulja koji vam najviše prija i da par kapi pomešate sa sodom bikarbonom u posudi sa poklopcem koju je potrebno ostaviti da malo odstojii. Nakon toga utrljajte smesu u tepih i ostavite je da tepih osveži oko sat vremena, a zatim vlažnim peškirom pređite preko tepiha.

Pridžavajte se naših saveta i preporuka i uživajte dugo u izgledu i mirisu svojih tepiha, ali ne zaboravite i na važnost redovnog čišćenja i održavanja higijene u čitavom domu.  

Kako da vaš tepih izgleda kao nov

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

About the author

Avatar

Mateja Panović

Add Comment

Click here to post a comment