Lifestyle

Saveti kako zaštititi decu od otmičara i pedofila?

Nekoliko strašnih događaja u poslednje vreme bilo je dovoljno da se zapitamo koliko su naša deca bezbedna i kako ih zaštiti. Opasnosti vrebaju na putu do škole, na ulici ili u parku.

Bivši agent FBI Klint Van Zant predlaže 10 strategija za vas i vaše dete kako da izbegnete opasnost, ali i kako da se ponašate ukoliko do neželjenih situacija dođe.

vrtici-u-novom-sadu
Izvor: wikimedia.org

 10 saveta kako zaštititi decu od otmičara i pedofila

Ne verujte odraslim osobama koje od vas traže pomoć, na primer traže izgubljenog psa ili neku ulicu.

Brzo se skloni od osobe koja te primorava da pođeš sa njom. Dete treba da viče Ova osoba nije moj otac (ili majka).

Nikada nemoj da stopiraš! Ukoliko ti roditelji ne dozvole, nemoj se voziti sa drugim ljudima.

Ne ulazi u nečiji automobil ukoliko ti to roditelj nije lično rekao. Takođe, ne prilazi osobama koje te prate automobilom ili pešaka.

Imaš pravo da kažeš NE odraslima, pa čak i rođacima i prijateljima, ukoliko pokušaju da te nateraju da uradiš nešto protiv tvoje volje.

deca-plivanje-park
Pixabay.com

Izbegavaj da negde ideš sam. Ukoliko želiš da izađeš iz dvorišta ili sa igrališta, obavezno pitaj roditelje za dozvolu, naročito ako ideš kod nekoga.
Odrasli ne bi trebalo da ti pričaju svoje tajne. Ukoliko se to desi, reci roditeljima ili nastavniku. Takođe, ne dozvoli da te iko fotografiše.
Ne bi trebalo niko da ti dodiruje telo na mestima koje pokriva kupaći kostim, ali ni ti da dodiruješ druge. Tvoje telo je nešto posebno i intimno.

Dogovorite se sa roditeljima na koji način će vam poručivati da li je bezbedno da pođete sa nekom osobom.

posao-od-kuce-mama-i-dete
pixabay.com

Vežbaj poseban uzvik, koji je glasan i dugo traje. Tako osobi koja pokušava da te povredi poručuješ Znam šta pokušavaš da uradiš! Nisam laka žrtva, a osobama u blizini da si u opasnosti. Kada vičeš, udišeš duboko, dobijaš kiseonik i dodatnu hrabrost i snagu da se pokreneš i pobegneš.

Izvor: www.yumama.com

Više o novosadskim pričama

 

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link