Magazin Svet

Italijani nude 15.000 € svakome ko želi da se preseli na Sardiniju, ima samo 1 caka

sardinija 3
Foto: Pixabay

Pojedini delovi Italije, u želji da privuku ljude da se dosele u nerazvijenije opštine, odlučili su da ih motivišu tako što će im – ponuditi novac. Svakome ko se preseli u opštinu sa manje od 3.000 stanovnika, Sardinija uplaćuje 15.000 evra na račun, piše Bizlife.rs.

Foto: Pixabay

Novac koji se dobije ne mora da se vraća, jer je namenjen borbi protiv depopulacije ruralnih područja i pružanju privrednih podsticaja za postojeće stanovnike. Ipak, postoji nekoliko uslova koje treba ispuniti da biste novac dobili – on obavezno mora da bude opredeljen za kupovinu ili renoviranje kuće.

Ukupno je za taj projekat izdvojeno oko 46,5 miliona evra, što će biti dovoljno za najmanje 3.000 domaćinstava.
To nije jedino italijansko mesto sa takvom ponudom za doseljenike.

Prošle godine objavljeno je da će dva italijanska grada platiti zainteresovanima da se dosele – pod uslovom da prijavljeni imaju, kako je naznačeno, posao koji može da se obavlja na daljinu.

Foto: Pixabay

Srednjovekovni gradić Santa Fiora u Toskani i grad Rieti u regiji Lacio nudili su do 200 evra ili 50 posto ukupne rente ljudima koji se na duže vreme presele u njihove gradove i iznajme stan ili kuću kako bi svoje poslove obavljali na daljinu.

Takođe, tokom pandemije, u opštini Ćinkefrondi, gde nije bilo korone, mogla je da se kupi kuća za jedan evro. I načelnik malog planinskog sela Bormida nudio je 2.000 evra svakome ko odluči da se doseli.

Cilj tih ponuda je podsticanje ljudi da se presele u nedovoljno naseljene regije i tako im udahnu novi život, ali i ulože novac u lokalnu zajednicu.

Izvor: Bizlife.rs

Pazario kuću na Siciliji za 1 evro, pa morao da je proda zbog neverovatnog razloga

Čitajte Luftiku na Google vestima

56 Shares
Share via
Copy link