Putovanja

Na italijanskom ostrvu kazna 3.000 € ako odnesete pesak, kamen ili školjke sa plaže

Sardinija
Foto: Printskrin/ Instagram

Flaša peska sa plaže na Sardiniji deluje kao lep suvenir koji će vas podsećati na jedno divno leto, ali problem je što skoro svi turisti imaju istu stvar na umu. Flaša po flaša i ode mast u propast.

Sardinija je poznata po prelepim plažama ali se teško nosi sa uticajem turizma na životnu sredinu i zanemaruje upozorenja da plaže ostaju netaknute. Stoga je odlučila da preduzme stroge mere protiv onih koji odluče da sa sobom ponesu i najmanju količinu peska ili školjki.

Kazne i do  3.000 evra

Ako budu otkriveni, ‘krijumčari’  peska bi mogli biti kažnjeni između 500 i 3.000 evra, a to se nedavno dogodilo timu uhvaćenom na sardinijskom aerodromu sa četiri kilograma pieska sa različitih plaža.

Svi osim jednog su kažnjeni, saopštile su vlasti, objašnjavajući da sardinijske plaže svake godine trpe nepopravljivu štetu jer „turisti nose pesak, kamenje i školjke sa sobom bez ikakvog poštovanja“.

Striktna pravila

Vlasti na Sardiniji ozbiljno shvataju pravila na nekim plažama. Na plaži Spiaggia della Pelosa, jednoj od najlepših u Evropi, turisti ispod peškira moraju imati slamnatu prostirku i moraju se pridržavati stroge zabrane pušenja.

Osim toga, plaža ima ograničen broj posetilaca, a ulaz se naplaćuje.

Izvor: HINA

Crnogorski ugostitelj koji isteruje posetioce plaže sa ‘izlazi iz vode i miči se’ je simbol turističkih neprilika

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

39 Shares
Share via
Copy link