Koronavirus Magazin

Šarčević zapretio kaznama za učenike koji ne budu nosili maske u školi

Minstar Šarčević skoro je najavio nekoliko modela nastave po kojima će se, u uslovima epidemije, sprovoditi nastava u osnovnim i srednjim školama od jeseni.

Javnost je uglavnom negativno reagovala na promene koje je ministar najavio, a najviše je odjeknula vest da će učenici morati nositi maske.

Ipak, Šarčević ne samo da je ponovio da je to pravilo gotovo potpuno izvesno, već je danas najavio i uvođenje kazni za one učenike koji ne budu poštovali obaveznu meru nošenja maski u školi.

Kako je on istakao za Tanjug „od septembra će disciplina u školama morati da bude mnogo stroža nego ranije, te će tako učenik za nenošenje maske prvo biti opomenut, zatim ukoren, a ukoliko nastavi da skida masku i suspendovan“.

– Donećemo posebna pravila i uredbu koji će važiti u vanrednim situacijama, a to je da učenik može biti suspendovan, jer ako bude češće skidao masku on će ugroziti bezbednost druge dece. Mere moraju da se poštuju –  naveo je Šarčević.

Kako je dodao, škole će za nastavnike i drugo osoblje nabaviti maske, a za učenike to će raditi roditelji. Preporuka ministra je da se za decu nabave pamučne maske koje mogu da se peru i koje su prilagođene njihovom uzrastu.

Početkom naredne nedelje, kako je najavljeno, Ministarstvo prosvete će Kriznom štabu predstaviti nekoliko modela kako bi od 1. septembra mogla da izgleda nova školska godina. Sve će zavisiti i od toga kakva će tokom jeseni biti epidemiološka situacija u Srbiji.

Roditelji će biti u prilici da odaberu opciju po kojoj bi njihova deca nastavu pratila onlajn, od kuće. Obaveza bi bila da dođu u školu da odgovaraju.

– Neki roditelji su uplašeni, ima i porodica u kojima je neko pozitivan na koronu, ima i onih sa drugim oboljenjima pa se plaše da će deca doneti virus iz škole – objasnio je Šarčević.

On je ranije rekao da prednost u nastavi uživo imaju niži razredi osnovne škole, jer deca do 12 godina po zakonu ne mogu sama da ostaju kod kuće, kao i da je iz pedagoških razloga važna nastava uživo posebno za učenike prvog razreda koji su na početku školovanja i treba da se prilagode školskoj sredini.

10 stvari koje su školama potrebnije od hologramskih nastavnika

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

526 Shares
526 Shares
Share via
Copy link