Koronavirus Srbija

Onlajn nastava do kraja školske godine, šta će biti sa malom maturom?

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za RTS da će se nastava u osnovnim i srednjim školama i fakultetima završiti do kraja maja. Međutim, kako je napomenuo, mala matura, završni radovi u srednjim školama, kao i ispiti na fakultetima biće održani u fizičkom prostoru, a ne onlajn.

Mladen Šarčević je rekao, gostujući u emisiji Oko, da će nastava ostati onlajn do kraja školske godine.

Napominje da nema vraćanja dece u učionice i amfiteatre. „Nemamo potrebe da nekog izlažemo masovnom okupljanju u učionicama i amfiteatrima“, ističe ministar.

– Imamo izglede da sve uradimo do kraja maja. Osmi razred i četvrti razred srednje škole ranije u maju, krajem maja, dok se predavanja na fakultetima završavaju sredinom maja – naveo je Šarčević.

Objasnio je da će ocene biti u zaključane do kraja maja, ali postoji mogućnost da se poprave u junu.

Mala matura, završni radovi u srednjim školama, kao i ispiti na fakultetima, biće održani u fizičkom prostoru, napomenuo je ministar.

Studenti će imati redovan junski rok, a možda će se malo ući u jul, najavio je ministar i dodao da neće biti onlajn ispita, jer toga nema u zakonu.

Ukazao je da se do juna stvari u vezi sa epidemijom mogu dovesti u red, ako sve bude kako treba.

Tada će škole biti prazne, ukazao je Šarčević i istakao da će moći da se izvede da u učionici bude i pet učenika, ako bude potrebno zbog mera zaštite od koronavirusa.

Rekao je da mala matura još ne može da se održi potpuno onlajn, i da će to moći možda za godinu i po do dve.

Kada su u pitanju nadareni učenici, kojih je više od 8.000, ministar je rekao da se ni od čega ne odustaje i da će za njih testiranje biti održano u prvoj polovini ili oko sredine juna – kako bi učenici koji ne uspeju mogli da polažu malu maturu sa ostalim đacima kasnije tog meseca.

„Zahvalnost RTS-u i donatorima“

Ministar prosvete je istakao da je nastava na daljinu pedagoški eksperiment.

Međutim, komentarišući test male mature prošle nedelje, rekao da je prezadovoljan kako su se snašla deca i nastavnici.

Naveo je da su postojali tehnički problemi na internetu i zahvalio je RTS-u i donatorima.

„Epidemiološka situacija je nesigurna“

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže je za povratak dece u škole potrebna stabilna, kontrolisana situacija, epidemiološki jasna, da imamo jasnu predstavu gde je sve prisutan virus, da li smo ga sveli na pojedinačne pojave.

– Odluka mora da bude, s jedne strane, podržana od strane zdravstvenog dela našeg tima, a s druge strane, i od ministra i njegovog tima u smislu organizacije – istaao je Tiodorović.

Navodi da je epidemiološka situacija u celini nesigurna, a u nekim delovima zemlje i nepovoljna.

O počeku rada škola ne može se razmišljati u toku maja, istakao je Tiodorović, koji napominje da odluka mora da se donese barem 15 dana pre nego što one počnu da rade.

Šta će biti sa plaćenim ekskurzijama

Ekskurzija neće biti do kraja leta, iako su neke već uplaćene, rekao je Šarčević i dodao da se sa Jutom i Ministarstvom trgovine i turizma radi na rešenju.

– Jedan od predloga je da se to pretvori u vaučer koji porodica može da koristi za neko letovanje ili da se prebaci za neku buduću ekskurziju – naveo je ministar.

Odluka o policijskom času za 1. maj se još uvek preispituje

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link