Balkan Magazin

Tajna sarajevskog ćevapa krije se u 3 faze pripreme, udruženje ćevabdžija traži registraciju poznatog jela

sarajevski-cevap-zeljo
Ćevapi kod Želja/Foto: TasteAtlas

Nijedan pravi gurman ne može da odoli kada zamirišu slasni ćevapi, tek ispečeni na ćumuru, a zatim servirani u pola somuna, sa lukom i kajmakom.

Svakako da svaka ćevabdžinica ima svoju skrivenu tajnu u pogledu recepture, ali pravi sarajevski ćevap ne bi trebao da sadrži ni hlebne mrvice, ni nekakve pikantne začine, već samo junetinu i so.

Pokrenut postupak registracije ovog tradicionalnog specijaliteta

Ako ste bili u Sarajevu, a niste jeli ćevape, kao da niste ni bili tamo, tako se narodno opisuje značaj tog jela, kako u Bosni i Hercegovini, tako i regionu, pa i onim dalekim zemljama gde god se nađe neki Balkanac koji je dobro upoznat s ovom “tradicijom”, piše N1 Sarajevo.

Aktivnosti na registraciji pokrenulo je Udruženje sarajevskih ćevabdžija, a sprovode se uz podršku Grada Sarajeva.

Sarajevo
Foto: Pixabay/Petar Ubiparip

Direktor Agencije za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine Džemil Hajrić održao je sastanak s Benjaminom Karić, gradonačelnicom Sarajeva na kojem su razgovarali o procesu registracije oznake geografskog porekla.

Postupak se pokreće zahtevom koji se podnosi Agenciji, a nakon registracije oznake na nivou Bosne i Hercegovine postoji mogućnost registracije i u Evropskoj uniji.

Prehrambeni proizvodi koji nose jednu od registrovanih oznaka na tržištu spadaju u one više cenovne kategorije. Oznaka omogućava i povećanje prepoznatljivosti proizvoda, a doprinosi i sprečavanju neovlašćenog korišćenja imena.

“Sarajevski ćevap” je jedan od najznačajnijih i najpoznatijih specijaliteta. Predstavlja neizostavan deo ondašnje kuhinje i turističke ponude. U 2021. godini, “Taste Atlas” je “Sarajevske ćevape” svrstao na deseto mesto top 100 najboljih jela na svetu.

Dodaci suvišni, sprema se u 3 faze

Sarajevski ćevap se, pored toga što svaka ćevabdžinica ima neku svoju skrivenu tajnu u recepturi, u suštini pravi od junećeg mesa (nekada se koristilo i 25 odsto janjećeg mesa) i soli. Ne sadrži hlebne mrvice, niti bilo kakve druge pikantne začine.

Koristi se meso s prednjeg dela trupa životinje: prsa, vrata, plećke i lopatice, koje se naseče na krupne komade i ostavi u frižideru da odstoji, nakon čega se fašira i ponovo ostavi da odstoji i tek onda se prave oblikovani komadi mesa, na dužini od 5 cm.

čevapčići
Foto: Pixabay/Michael Smith

U postupku proizvodnje najvažnije su tri faze:

– odabir mesa i način pripreme mesne mase,

– toplotna obrada na roštilju,

– način serviranja.

U Sarajevu se obično služe porcije od pet i 10 ćevapa u somunu natopljenim vodom i čašom hladnog mleka ili jogurta.

Izvor: N1

10 srpskih specijaliteta koji će vas baciti u trans

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link