Balkan Vesti

Revolucionarne mere: Sarajevo zabranjuje korišćenja uglja za grejanje

Zbog još jedne grejne sezone u nizu sa velikim zagađenjem vazduha, vlasti u Sarajevu najavljuju zabranu korišćenja uglja za grejanje. To bi mogla da bude revolucionarna odluka za region u kojem je ugalj veoma zastupljen za tu svrhu.

Vlada Kantona Sarajevo priprema strategiju za smanjenje upotrebe čvrstih goriva kako bi se smanjilo zagađenje vazduha, a sada je najavila i akcioni plan za njenu primenu. Lokalna vlada odlučila je da u njega uključi zabranu posedovanja i upotrebe uglja u kućama i stambenim zgradama kao i u objektima koje koriste firme i javni sektor.

Zabrana bi trebalo da bude uvedena 1. novembra sledeće godine, piše Balkan Green Energy News.

Akcionim planom će biti jasno definisano ko, šta i u kojem vremenskom periodu treba uraditi kada je riječ o moratoriju na korištenje čvrstih goriva. U prvom redu se to odnosi na zabranu posjedovanja i korištenja uglja, dok će se neke druge mjere uvoditi postepeno, s obzirom da je riječ o desetogodišnjem planu”, izjavio je Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine.

Ministar je otkrio da će zabrana biti uvedena 1. novembra naredne godine ukoliko budu sprovedene sve mere iz akcionog plana.

Subvencije i dinamika realizacije za moratorijum biće utvrđeni u akcionom planu.

Subvencionisanje i dinamika realizacije obaveza u vezi sa moratorijumom na korišćenje uglja biće utvrđeni u ovom dokumentu, navodi se u saopštenju. Vlada je takođe istakla da je za ovaj potez potrebno da se promene zakoni i propisi u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo.

Zagađenje vazduha opasno za ljude

Vlasti Kantona Sarajevo su upravo proglasile upozorenje na zagađenost vazduha, što povlači hitne mere drugog od tri stadijuma. Naime, koncentracija suspendovanih čestica PM10 premašila je 150 mikrograma po kubnom metru na dnevnom nivou, a vremenske prilike se po prognozi neće menjati do 6. decembra, što pogoduje povećanju zagađenja.

Dnevne koncentracije PM10 dostigle su 286 mikrograma po kubnom metru

Prema aplikaciji koju je razvila ekološka organizacija Eko akcija, dnevna koncentracija PM10 bila je 182 mikrograma 26. novembra, 282 dan kasnije, a 28. novembra iznosila je 286. Ukupni indeks kvaliteta vazduha je 27. novembra bio na 303 a sledećeg dana na 323, što znači da je zagađenje vazduha bilo opasno za ljude.

Dnevne vrednosti su se u međuvremenu smanjile, ali su očitane vrednosti na više stanica išle iznad 150 poena, što znači da je vazduh u Sarajevu bio nezdrav, navodi se na sajtu Eko akcije.

Inače, Eko akcija je jedna od najaktivnijih ekoloških organizacija u BiH. Osnovana je 2009. i specijalizovana je za praćenje kvaliteta vazduha.

Javna okupljanja na otvorenom su zabranjena

Osim mera koje se primenjuju kada lokalna vlast proglasi početni stadijum intervencije, pripravnost, sada su na snazi dodatna pravila. Proizvodni pogoni koji su na posebnoj listi moraju smanjiti radno vreme za najmanje 20 procenata, a kod svih kotlova koji imaju snagu veću od 50 kilovata i koriste fosilna goriva, temperatura u objektima koje greju mora se smanjiti za najmanje tri stepena Celzijusa.

Upotreba teških vozila je ograničena

Upotreba teških kamiona je ograničena, a automobili na dizel i sa standardom Evro 2 ne mogu da se koriste, od čega su izuzete javne službe.

Zaustavljaju se veliki građevinski radovi na otvorenom i u zatvorenom, a javni skupovi napolju su zabranjeni. Takođe, javne ustanove moraju da prilagode radno vreme kako bi se smanjio saobraćaj.

Direktor Petnice: Mafija prodaje ugalj koji nije ugalj i truje nas već 15 godina (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link