Balkan Vesti

Slovenija prestaje da koristi ugalj za dobijanje struje

slovenija elektrana

Slovenija će prestati da proizvodi struju iz uglja najkasnije do 2033. godine, saopštila je u četvrtak slovenačka vlada. Takvo rešenje predviđa donetu „nacionalnu strategiju izlaska iz uglja“ i „restrukturiranje“ dve pokrajine u kojima još uvek rade aktivni rudnici uglja kao značajnu privredu.

Strategijom je predviđeno da se ugalj koristi za proizvodnju električne energije najkasnije do 2033. godine, a njeno usvajanje znači da regioni mogu da počnu da koriste nesmetan pristup Fondu za pravednu energetsku transformaciju, koji će Sloveniji obezbediti skoro 250 miliona evra evropskih fondova, saopštili su iz vlade.

Iz termoelektrane Šoštanj, koja za proizvodnju električne energije koristi ugalj, Slovenija obezbeđuje trećinu svoje proizvodnje električne energije, dok druge dve trećine uglavnom obezbeđuju hidroelektrane i nuklearna elektrana Krško, piše Hina a prenosi N1.

Šesti blok Termoelektrane Šoštanj počeo je sa radom 2015. godine i koštao je više od milijardu evra i obično se u kontroverzama smatra velikim investicionim neuspehom, odnosno „propalom“ investicijom, kako sa ekonomskog, tako i sa ekološkog stanovišta.

Prema pisanju slovenačkih medija, termoelektrana godinama radi nerentabilno i sa gubitkom.

Termoelektrana je prošle godine proizvela skoro 4 miliona tona ugljen-dioksida, a zbog udvostručenja cena emisionih kupona, proizvodna cena struje iz nje je sve veća.

Srbija neće besplatnu struju profesora iz Šumadije, dok se ceo svet raspituje za njegov izum

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link