Koronavirus Svet

Zbog pandemije COVID-19 evropskoj državi preti bankrot i gubitak samostalnosti

Republici San Marinu preti opasnosti da zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon panedmije Covida19 bankrotira.

Zbog duga mogla bi izgubiti i svoju 1300 godina dugu samostalnost, piše dnevni list „Il Fato Kotidijano“ (Il fatto Quotidiano).

Republika San Marino je na početku pandemije oklevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1 200 građana od ukupno 33 000 i procentualno skočila na prvo mesto po broju zaražanih u svetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere, piše Tanjug.

Još pre pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona eura, a sada da bi izbegli finansijsku propast vlasti San Marina traze pomoć od prvog suseda Italije, i „BankItalije“.

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idelano mesto za sakrivenje novca i zametanja tragova firmi cije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati.

Milioni su nestali „pojele su ih banke“, tvrdi Džuzepe Marija Morganti, savetnik opozicione demokratske partije.

Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

U poslednjih pet godina bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju koronavirusa bio je manji za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za jos 12 procenata.

Da bi ublazila ekonomsku krizu Republika San Marino je štampala državne obveznice „Titano“ (ime po planini Titano na cijim obroncima se prostire država) u vrednosti od 500 miliona evra.

Jedan „titano“ vredi jedan evro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list.

Čak se razmišlja i o uvođenju poreza na dodatnu vrednost, sto bi bio presedan u istoriji najmanje države na svetu.

„Il fato Kotidijano“ piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi „pasti“ u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, što bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnih imstitucijama kao sto je UN, OEBS i sl.

U San Marinu živi oko 10 hiljada Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što deo italijanskih političara apeluje „da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane“, tvrdi član demokratske partije Marko di Maio.

U Italiji preminuo srpski biznismen koji je odbio da ostane u karantinu, zarazio još 4 ljudi?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

389 Shares
389 Shares
Share via
Copy link