Magazin Srbija

Salaši u Srbiji mogu da se kupe i za 5.000 evra, najskuplji kod Mladenovca

salasi-u-srbiji
Foto: Halo oglasi

Sigurno su mnogi od nas u nekom trenutku svog života poželeli da napuste grad i presele se na neki salaš u Vojvodini. Sada to mnogo učiniti po cenama koje se kreću od 5.000 do čak 600.000 evra za one salaše koji mogu da se pretvore ili već jesu čitava etno sela.

Na prodaju je bukvalno salaš za svaki džep, a od vas zavisi šta vam je cilj – da li želite privatan raj za sebe i svoju porodicu, koji ne zavisi od lokacije, ili želite parcelu na kojoj ćete iznajmljivati smeštaj, dovoditi turiste i razvijati biznis

Ako se pitate šta je zapravo salaš, odgovor je jednostavan.

Salaš je seosko domaćinstvo sa tradicionalnim tipom panonske kuće za stanovanje i propratnim zgradama za uzgoj životinja, čardacima za skladištenje kukuruza i slično.

U početku su to bila domaćinstva gde su imućniji vlasnici dolazili samo leti kada se radi u polju, dok su imali i centralnu kuću u gradu.

Od srednjeg veka su rasprostranjeni duž panonske nizije, a ima ih u Slovačkoj, Rumuniji, Austriji i Srbiji, pre svega u vojvođanskom delu, mada ih ima i u drugim delovima zemlje.

Evo kako se kreću njihove cene.

Do salaša i za 5.000 evra

Salaši koji nisu smešteni na atraktivnim lokacijama, nisu ni na meti poznatih ili samo imućnih i oni mogu da se dobiju po relativno niskoj ceni.

Dakle, što su bliži Novom Sadu, cena raste, a što su dalji, cena pada. Moguće je naći, ako uporno tražite, i čitavo domaćinstvo po ceni čak i nižoj od 5.000 evra. I to širom Srbije, ne samo u Vojvodini, pišu Halo oglasi.

Za deset do 15 hiljada evra salaši već mogu da se biraju. Doduše, veći je izbor po Srbiji, nego u Vojvodini, mada i u Vojvodini za ove novce može da se nađe pristojan salaš.

Primera radi, trenutno je u ponudi salaš, odnosno porodično imanje koje ima i zemlju, vinograd, šumu, po ceni od 14.900 evra.

Kuća ima 40 kvadrata, a do kuće vodi asfaltni put. Smešten je u okolini Negotina, u selu Jabukovac, a uknjižen je, odnosno “čisti” su vlasnički papiri.

U okolini Novog Sada, u popularnom Čeneju, u ponudi je nešto skuplji salaš u koji bi trebalo i malo uložiti novca, budući da je objekat za rušenje.

Za 23.800 evra, gazda nudi dobar plac blizu autoputa Novi Sad-Subotica-Čenej, od 5.830 kvadrata. Plac je, kako je naveo, pod voćem i obradivom zemljom, a blizu je drugog veoma sređenog salaša.

Za imućne u ponudi salaši i za 600.000 evra

U istom tom Čeneju, na prodaju je salaš po ceni od neverovatnih 250.000 evra. Vlasnik je oglasio renoviranu kuću od 154 kvadrata i pomoćne objekte od 160 kvadrata, a kako navodi, sve je uknjiženo na ograđenom placu od 22.842 kvadrata.

Tu je pre dve godine posađeno 800 dunja, a ima i 150 krušaka, 30 trešanja, 20 stabala oraha sorte čendler, 20 stabala jabuka…

Ovaj salaš ima i park, a i 40 stabala bagrema. Ima i profesionalni plastenik od 200 kvadrata, zatim ribnjak sa nekoliko stotina šarana.

Ovo nije i najskuplji salaš u ponudi. Oni imućniji, koji mogu da razmatraju ovakvu kupovinu, mogu da razmisle i o slašu u Loku kod Titela, po ceni od 465.000 evra.

Smešten je tik uz Dunav, a ima stambeni prostor od četiri sobe, mlekaru sa dozvolama i svim potrebnim standardima za rad, bunar, veliki ribnjak i šumu.

Najskuplji je, međutim, u ovom trenutku salaš u okolini Mladenovca, koji gazda još naziva i etno selo. Prodaje se, dakle, uređeno domaćinstvo u vikend naselju na placu od 73 ara sa 10 objekata.

Poseduje teniski teren, razno ukrasno zelenilo, ružičnjak i voćnjak na površini od 48 ari. O zasadu voća se, kako je navedeno, staraju stručnjaci Instituta iz Čačka.

Ovaj mali raj je oglašen po ceni od 600.000 evra.

Etno sela i salaši u okolini Novog Sada

Tamara Obradović

Tamara Obradović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

79 Shares
Share via
Copy link