Svet

Rusija i Ukrajina “zaratile” i oko sahrane kraljice Elizabete “Ovo je nemoralno i bogohulno”

Vestminster čuvar
Screenshot: Twitter

Sahrana kraljice Elizabete II diplomatski je događaj stoleća. I dok su zvaničnici širom sveta pozvani ruski predsednik Vladimir Putin nije pozvan, iako se tokom vladavine više puta sreo sa kraljicom Elizabetom Drugom. Za to vreme Kijev, sa kojim je Moskva u sukobu od februara, potvrdila je da će u ime Ukrajine poslednjem ispraćaju Elizabete prisustvovati prva dama Olena Zelenska.

– Ovaj potez Britanaca vidimo kao pokušaj da se nacionalna tragedija, koja je dirnula srca miliona ljudi širom sveta, iskoristi u geopolitičke svrhe i za obračunavanje sa našom državom u trenucima njihove najveće žalosti – saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je dodala da je to “posebno bogohulno za sećanje na Elizabetu II”, piše Sky News.

Portparolka ruske diplomatije izrazila je žaljenje što Velika Britanija koristi rusku ofanzivu u Ukrajini kao “izgovor” da ne pozove ruske zvaničnike na sahranu Elizabete Druge, koja će biti organizovana u ponedeljak u Londonu.

Rusija i Velika Britanija su u zategnutim odnosima još od februara, kada je počeo sukob u Ukrajini, budući da su britanski zvaničnici od početka pružali podršku i pomoć Kijevu.

U ime Ukrajine dolazi Olena Zelenska

Sahrana Elizabete Druge u Vestminsterskoj opatiji sledeće nedelje biće i veliki diplomatski događaj. Predviđen je dolazak više od 100 članova raznih monarhija, šefova država i drugih ličnosti.

S obzirom na to da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije u mogućnosti da napusti zemlju koja je u sukobima sa Rusijom, Ukrajinu će na sahrani predstavljati prva dama Olena Zelenska.

– Prisustvo Olene Zelenske je još jedan dokaz koliku podršku ima Ukrajina od celog sveta tokom sukoba u njihovoj zemlji. Britanija i Ukrajina su saveznici. Njen dolazak je dokaz velikog prijateljstva – kaže izvor blizak kraljevskoj porodici za The Sun.

Podsetimo, Velika Britanija nije pozvala predstavnike Rusije, Belorusije i Mjanmara da prisustvuju državnoj sahrani kraljice Elizabete II koja će biti održana sledećeg ponedeljka. Očekuje se da će oko 500 zvanica iz celog sveta prisustvovati kraljičinoj sahrani. Za većinu zemalja poziv se odnosi na šefa države plus jednog gosta.

Izvot: Telegraf.rs

Nije se razdvajala od Elizabete II: Ko je princeza Ana, prva žena koja je učestvovala u Bdenju prinčeva?

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link