Novi Sad Vesti

Maloletni sadista raste i ubija pse u Novom Sadu – Prijava stigla i do Ane Brnabić, Centar za socijalni rad ćuti

ranjena kuca
Foto: Lična arhiva

Građani su i dalje uznemireni zbog maloletnog dečaka koji godinama po Novom Sadu krade, a onda i brutalno ubija vlasničke i ulične pse.

Među prvima smo pisali o ovom slučaju, a građani su pojedinačno i putem udruženja više puta prijavljivali isto maloletno lice nadležnim službama koje do sada nisu preduzimale odgovarajuće zakonske mere.

Reč je dečaku čiji identitet nije javno objavljen, a čak se i sa njegovim uzrastom spekuliše, te se može čuti i pročitati da je reč o desetogodišnjaku, dok drugi izvori navode da on sada već ima oko 14 godina i da ima popriličan, višegodišnji sadistički staž koji nigde nije službeno zaveden.

– To je dete koje sada ima oko 14 godina i već godinama zlostavlja životinje. Vlasnici pasa su ga prijavljivali i Centru za socijalni rad i policiji, ali on i dalje to radi. Već je svima poznat u gradu i kad god nekome nestane pas ide tamo da ga traži, jer svi znamo i gde živi. Kada ga neko vidi da vodi psa, odmah javlja na Fejsbuk grupama za zaštitu životinja, jer ako se odmah ne deluje, pas se više neće naći. Ko zna šta im radi i kako ih muči, ali od njega psi živi ne izlaze – kazali su ranije ovog meseca za Luftiku vlasnici kućnih ljubimaca koji su želeli da zadrže anonimnost.

ezgif.com-gif-maker (12)
Foto: FB / Izgubljeni i nađeni psi Novi sad / Printscreen

Prijava prosleđena sve do Ane Brnabić

Međutim u zajedničkoj prijavi Inicijative građana „Pravnici za zaštitu životinja Novi Sad“, Udruženja „POP“ – podrška, obrazovanje, pravo, zatim Inicijative građana za dobrobit životinja „Pet Connect“ i Udruženja za pomoć životinjama „Novosadske šapice“ navodi se da je reč o desetogodišnjaku iz naselja Telep.

„S obzirom na to da su udruženja za zaštitu životinja u proteklih nekoliko meseci primili određeni broj prijava od strane građana koji izražavaju bojazan i sumnju da maloletni dečak, starosti oko 10 godina, već duži vremenski period vrši krađu što vlasničkih, što gradskih, napuštenih pasa i mačaka, prisilno ih odvodi svojoj kući kako bi ih zlostavljao i lišavao života, da iz dvorišta svojih komšija vrši krađu pokretne imovine i ispoljava agresiju prema onima koji žive u tom delu grada, te građani ne osećaju bezbednost kako za sebe, svoju decu, kućne ljubimce i imovinu, obraćamo Vam se kao nadležnim institucijama, službama i ustanovama da HITNO reagujete u skladu sa svojim nadležnostima“, piše u podnetoj prijavi.

Ovaj dokument prosleđen je na više adresa i to – Policijskoj upravi Novi Sad, Centru za socijalni rad u Novom Sadu, lokalnom i pokrajinskom ombudsmanu, Pokrajinskom Sekretarijatu za demografiju, porodicu i društvenu brigu o deci, Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju te predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

Autori prijave veruju kako je sada i bezbednost dečaka ugrožena zbog postojanja priličnog broja revoltiranih i besnih Novosađana koji su ogorčeni jer institucije, pre svega Centar za socijalni rad, ne rade svoj posao, pa postoji opasnost da pravdu potraže u sopstvenoj režiji.

„Iz razgovora sa supervizorom Centra za socijalni rad Novi Sad koji je zadužen za slučaj, imamo usmenu informaciju da je dečak i ranije prijavljivan, da je supervizor sa dečakom i ocem obavio razgovor, ali da su negirali tvrdnje građana, te da će ih ponovo pozvati na razgovor. Smatramo da je razgovor nedovoljno efikasna mera koja se primenjuje, a što pokazuje i to da dečak nastavlja da krade, zlostavlja, ubija životinje, krade i ispoljava agresiju prema svojoj okolini“, zaključuje se u podnetoj prijavi.

Pre ovog zajedničkog dokumenta podneto je i nekoliko individualnih prijava građana.

„Živimo u strahu kada opet može da se desi tako nešto, jer on vreba svaki dan ulicama Telepa i Adica a i šire. Molim da se što pre pokrene postupak protiv njega dok još ljubimaca ne nestane i ne nastrada od njegovih ruku. Dokle da se mnogi vlasnički psi a i druge životinje pronalaze kod njega a protiv njega se ništa ne preduzima i on nije kažnjen za to. Treba stati na put takvom vandalizmu“, navodi se između ostalog u tekstu jedne od prijava.

ezgif.com-gif-maker (11)
FOTO: PRAVNICI ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA NOVI SAD / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Pravnici se uključili da pomognu

Tijana Radivojević iz Inicijative građana „Pravnici za zaštitu životinja Novi Sad“ objašnjava da su se uključili kako bi pravnički pomogli građanima da artikulišu svoje zahteve prema državi i njenim institucijama.

– Reagovali smo kako bi se pomoglo građanima u podnošenju prijava i kako bi se se hitno nešto preduzelo, imajući u vidu da su se dosadašnje mere Centra za socijalni rad pokazale neefikasnim, što je dovelo do toga da građani sve ređe prijavljuju slučaj gubeći poverenje u nadležne službe, plašeći se za svoju bezbednost, jer maloletno lice nastavlja sa svojim dellima, te se reakcija građana uglavnom svede na lični aktivizam spašavanja životinja iz ruku maloletnika i izražavanja nezadovoljstva, nemoći i besa preko društvenih mreža. Ukoliko se adekvatno ne reaguje, pitamo se kako će dalje teći psihički razvoj ovog deteta, šta raditi ukoliko je njegovo delanje uvod u još teže prestupe i krivična dela i put ka sve manjim šansama da se koriguje – izjavila je Radivojević za Blic.

Istom mediju je i izvor iz novosadske policije potvrdio da su prijave protiv ovog maloletnika i ranije pristizale.

– U oba slučaja policijski službenici su izašli na teren. Po prvoj prijavi u dvorištu gde živi dečak zatekli su psa čija je krađa prijavljena ali su dečak i njegov otac tvrdili da je pronađen na ulici. Dečak ga je navodno ne znajući da je vlasnički pas doveo kući da se igra sa njim što je zaista i činio kada je došla policija. Na psu nije bilo nikakvih povreda i on je oduzet dečaku i vraćen vlasnicima. Po anonimnoj prijavi da dečak muči i zlostavlja pse policija je takođe izašla na teren i u dvorištu nisu zatekli nikakve tragove koji bi upućivali na to da je zaista izvršeno pomenuto krivično delo. Bez ikakvih indicija da dečak to zaista čini nije bilo osnova da reaguju po službenoj dužnosti i slučaj prijave nadležnim institucijama – navodi izvor Blica.

Reagovao ombudsman, Centar bez komentara

Marina Popov Ivetić, novosadska zaštitnica građana, takođe se uključila potvrdivši da se reaguje po hitnom postupku, te da je zatražila sastanak sa predstavnicima Centra za socijalni rad.

– Preuzeli smo predmet po pritužbi i pokrenućemo hitan postupak, a prvi korak je svakako sastanak sa nadležnima iz Centra za socijalni rad kako bismo utvrdili da li su zainteresovani za slučaj, da li su proverili navode iz prijave udruženja i da li su tim povodom izašli na teren. Čekamo odgovor iz Centra za socijalni rad kada će biti sastanak i tek onda ćemo imati više informacija sa kojima ćemo moći da odlučimo koji će nam biti sledeći koraci – kazala je Popov Ivetić za Blic.

Sa druge strane u Centru za socijalni rad nije bilo sluha za interesovanje javnosti. Prema pisanju pomenutog medija službenik koji je dobio ovaj slučaj nije želeo da razgovara sa novinarima uputivši ih na direktora Centra za socijalni rad koji je, pak, na godišnjem odmoru.

Za zlostavljanje dečaka (9) u Sremskim Karlovcima kazna smanjena sa 18 na 15 godina robije

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
176 Shares
176 Shares
Share via
Copy link