Magazin

„Pošalji mi fotku zadnjice“: Ryanair otpustio svog glavnog pilota, uznemiravao pripravnice

ryan-air

Niskotarifna avio-kompanija Rajaner otpustila je svog glavnog pilota nakon što je nekoliko pripravnica podnelo brojne prijave protiv njega zbog seksualnog uznemiravanja, piše Dejli mejl.

Osoblje Rajanera, čiji je slogan „omiljena avio-kompanija Evrope“, obavešteno je mejlom da je Ejdan Marej (58) otpušten, prenosi Jutarnji.

Avio-kompanija je pokrenula istragu nakon što se saznalo da je glavni pilot navodno tražio od svojih koleginica da mu pošalju fotografije svojih tela, a u odgovorima je napisao da „imaju sjajno telo“ ili „neverovatan du**“.

– Sa žaljenjem vas obaveštavam da smo sinoć raskinuli radni odnos sa glavnim pilotom Rajanera (koji je postavljen 2020. godine), a odluka je odmah stupila na snagu – navodi se u poruci šefa ljudskih resursa Darela Hjuza.

– Odluka je usledila nakon istrage poslednjih dana koja je utvrdila obrazac ponavljanog, neprimerenog i neprihvatljivog ponašanja prema jednom broju mladih pilotkinja, što je predstavljalo kršenje naše politike.

– Odlučni smo da obezbedimo da svi naši zaposleni dođu na posao u bezbednom okruženju. Zamolili bismo sve vas da poštujete privatnost i integritet hrabrih pojedinaca koji su se javili da nam pomognu u istrazi – rekao je on.

Istraga je, kako se navodi, obuhvatila brojne regrute, buduće pilotkinje, koje je Marej „seksualno uznemiravao pod prinudom“.

Navodno su i druge zaposlene dale izjavu Rajaneru o njegovom ponašanju, a reč je o ženama od 21 do 32 godine.

Dejli mejl navodi da je optuženi pilot promenio raspored tih zaposlenih kako bi mogao da bude sa njima u kokpitu, a navodno nedolično ponašanje traje proteklih 12 do 18 meseci.

Rajaner je pružio psihološko savetovanje onima koji su izneli optužbe. Jedna od uznemiravanih je napustila firmu, dok je druga tražila premeštaj na drugu funkciju.

– Njih četvoro je bilo u teškom stanju i on je to iskoristio. Bili su mladi i uložili su mnogo novca u obuku.

Marej, čiji je Linkedin profil deaktiviran, nije mogao biti kontaktiran, navodi Dejli mejl.

Radio je kao pilot 30 godina, a zaposlen je u Rajaner-u više od 26 godina.

„Sledeća stanica Zadar“: Ryanair se sprda sa Hrvatima nakon poraza od Argentine (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link