Svet

Ruski lovci 2 puta presreli avione američke mornarice iznad Mediterana za 4 dana

Ruski lovac Su-35 presreo je u nedelju avion američke mornarice iznad Sredozemnog mora. Obe vlade su potvrdile incident, ali svaka ima svoju verziju.

Američka Šesta flota je u saopštenju dostavljenom medijima navela da je ruski avion SU-35 jet „leteo u nebezbednom i neprofesionalnom maniru“, dok je presretao avion mornarice P-8A. Mornarica je u saopštenju navela da ruski piloti drugi put tokom 4 dana nebezbednim manevrima presreću američke avione u Mediteranu.

„Ruski SU-35 je u međunarodnom vazdunom prostoru pravio nepotrebne akcije koji su u suprotnosti sa dobrom praksom i međunarodnim pravilima o letenju. Time je ozbiljno ugrozio obe letelice“, navodi se u saopštenju, a prenosi CNN.

Ruski vojni zvaničnici rekli su da je njihov avion poleteo sa aerodroma Hmeimim u Siriji da identifikuje letelicu koja se približavala ruskim vojnim položajima u toj zemlji.

„Naš pilot je prišao da zabeleži identifikacionu oznaku na repu aviona amričke vojske“, saopšteno je.

Pre toga, sličan incident se dogodio u sredu, takođe iznad Sredozemnog mora, pošto je ruski avion u brišućem letu izveo opasan manevar i presreo američku letelicu.

Sve se ovo dešava dok na drugom kraju Evrope Rusija radi na poboljšanju dometa i tačnosti artiljerijskih sistema lokalno raspoređenih u Kalinjingradu.

Primenu ovog sistema u Kalinjingradu rusko političko-vojno rukovodstvo predstavlja kao odgovor na američki raketni štit i povećane NATO aktivnosti u Evropi.

Američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin su od 30. marta  do 19. aprila 4 puta razgovarali telefonom, što je dosad nezabeleženo kada su u pitanju kontakti šefova dvaju najmoćnijih zemalja.

CNN je javio da su Tramp i Putin razgovarali o pandemiji koronavirusa i o ratu na tržištu nafte između Rusije i Saudijske Arabije.

Pripremljen zakon po kojem će građani Amerike moći da tuže Kinu zbog štete usled pandemije

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

22 Shares
Share via
Copy link