Magazin Svet

Pripremljen zakon po kojem će građani Amerike moći da tuže Kinu zbog štete usled pandemije

kapitol-hil

Sjedinjene Američke Države su pripremile su zakon koji će omogućiti građanima Amerike da tuže Vladu Kine za štetu uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

Dvojica republikanskih zakonodavaca predstavili su legislativu u oba doma američkog Kongresa, u Predstavničkom domu i u Senatu.

Zakon će omogućavati Amerikancima da pokrenu privatne tužbe protiv Kine u Federalnom sudu, pozivajući se na Akt o izuzeću imuniteta suverenosti stranih zemalja iz 1976. godine.

– Hapšenjem i ućutkivanjem doktora i novinara koji su pokušali da upozore svet o koronavirusu, Komunistička partija Kine je dozvolila virusu da se brzo proširi po svetu. Njihova odluka da prikriju postojanje novog virusa je dovela do hiljda nepotrebnih smrti i uzrokovala nepojmljivu ekonomsku štetu. Jedini pravi odgovor je da držimo kinesku vladu odgovornom za štetu koja je nastala – naveo je senator Tom Koton, prenosi Fox News.

Nova legislativa se oslanja na Akt o sprovođenju pravde nad sponzorima terorizma iz 2016, sa ciljem da “obezbedi građansku akciju protiv strane države zbog držanja ili iskrivljavanja informacija koje se odnosi na ugroženo javno zdravlje u svetu”.

– Broj dokaza koji ukazuju na njihovu odgovornost je sve veći. I šta mi možemo da učinimo u vezi s tim? Amerikanci su ugroženi i mogu da tuže kinesku vladu – rekao je kongresmen Den Krenšo.

Podsetimo, američke službe bezbednosru su pokrenule istragu o sumnjama da je koronavirus nastao u laboratoriji u Vuhanu.

Kad istraga bude kompletirana, a očekuje se da će se to dogoditi za kratko vreme, biće predstavljeni administraciji američkog predsednika.

Predlagači zakona su naveli da, ako Amerika i Kina postignu dogovor o obeštećenju na državnom nivou, sve pokrenute građanske tužbe će biti odbačene.

“Kina može da preuzme odgovornost i da se složi da plati koju je prouzrokovala ili može da se suoči sa milionima tužbenih zahteva u Federalnom sudu Amerike”, navode predlagači.

Ukoliko bude usvojen, ovaj zakon će biti presedan u međunarodnom pravu.

Velika Britanija priprema tužbu proziv Kine

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link