Koronavirus Srbija Svet

Rezultati ispitivanja ruske vakcine: Bez ozbiljnih nuspojava, štiti organizam bar dve godine

vakcina

Zamenik direktora naučnog centra “Gamelej”  Denis Logunov na brifingu povodom registracije prve vakcine protiv virusa korona izjavio je da su rezultati kliničkog ispitivanja pokazali da nije bilo nikakvih ozbiljnih nuspojava, piše Sputnik.

– Vakcina je davana zdravim dobrovoljcima od 18 do 60 godina i pokazala se vrlo bezbednom. Nije bila registrovana ni jedna ozbiljna nuspojava – rekao je Logunov.

On je dodao da su vakcine, pre svega za ljude koji još nisu imali virus koronu, ali da ne postoje nikakva ograničenja ni da ih primaju osobe koje su već prebolele ovaj virus.

Govoreći o proizvodnji „Sputnjik V“, on je rekao da “u ovom trenutku mi već imamo 4 proizvodna pogona, 3 komercijalna partnera“.

On je dodao da se očekuje da će uskoro biti uključena još dva pogona za proizvodnju.

Na brifingu se obratio i direktor instituta Aleksandar Gincburg. On je ponovio da vakcina može da štiti od virusa minimum dve godine, a možda i duže.

Gincburg je naveo da će konačni podaci biti poznati nakon praćenja nekog vremena za dejstvom preparata.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je prošle nedelje prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je napravio Naučni institut „Gamalej“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Izvor: Sputnik

Ruska vakcina štiti od korone 2 godine, a znamo i koliko će koštati

Share via
Copy link