Koronavirus Srbija

U Srbiji ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacije

Srbija se približava broju od milion građana koji će primiti obe doze vakcine protiv koronavirusa.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva kaže da je do sada u Srbiji prijavljeno ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacije, kao i da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja nakon prijema vakcine „Astra-Zeneke“.

Pokazalo se da su vakcine izuzetno bezbedne, ali i efikasne, poručuje Zelić.

Zbog sumnje da su određeni slučajevi pojave troboze i smrtnih ishoda možda povezani sa davanjem vakcine Astra-Zeneke, evropska agencija proveravala je bezbednost te vakcine, ali i naša Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Pavle Zelić je rekao da je kontinuirano praćena bezbednost i „Astra-Zenekina“ vakcine, ali i svih drugih.

„Trenutno imamo 82 prijavljena slučaja neželjenih reakcija na vakcinu ‘Astra-Zeneke’, ali su sve one bile očekivano uobičajeno blage, a tako je bilo uglavnom i za sve ostale vakcine – to su bol na mestu primene, otok, malaksalost, povišena temperatura. Ništa što bi nas zabrinulo“, rekao je Zelić.

Istakao je da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja, opstrukcije i prekida protoka krvi kroz krvne sudove koji su izazvali tu zabrinutost u EU.

Napomenuo je da do sada nije bilo neželjenih reakcija ni na „Astra-Zenekinu“ vakcinu, a ni na ostale koje bi zabrinule.

„Ostajemo na onom putu koji je najbitniji – to je put vakcinacije“, rekao je Zelić i dodao da svakodnevno prate izveštaje o svim neželjenim reakcijama.

Najviše građana primilo je kinesku vakcinu u Srbiji, a u opticaju su pored vakcine „Astra-Zeneke“, i „Fajzerova“ i „sputnjik V“, a Zelić kaže da poslednji podaci pokazuju da je bilo ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija.

„Dvesta se odnosilo na ‘Fajzerovu’ vakcinu, 224 na ‘Sinofarmovu’, 118 na rusku i 82 na ‘Astra-Zenekinu’. U dva slučaja nismo mogli da definišemo koja je vakcina“, rekao je Zelić.

Naglašavam da svi ovi slučajevi spadaju u kategoriju blažih bilo lokalnih ili sistemskih neželjenih reakcija, dodao je on.

Na pitanje da li je bilo građana koji su morali u bolnicu zbog neželjenih reakcija, Zelić kaže da su imali nekoliko slučajeva težih neželjenih reakcija.

„Ukupno su četiri povezana sa vakcinama. Prijavljuju se i druge neželjene reakcije težeg tipa, ali se pokazuje istragom da one nemaju veze sa vakcinama i to je jako bitno da građani razumeju da se mi maksimalno posvećujemo svakom ovom slučaju, da istražujemo šta se desilo i dolazimo do odgovora koji je u interesu pre svega populacije, ali i zaštiti od kovida“, naveo je Zelić.

Kada uporedimo sve ove neželjene reakcije ne mogu se staviti u istu kategoriju sa onim što može da izazove kovid 19, poručio je on.

Istakao je da su građani koji su bili bolnicama sada dobro, kao i da nikakvih dugotrajnih posledica nije bilo.

„Pokazalo se, što nas posebno raduje, da su vakcine, i pored onoga što se govorilo da su brzo razvijene, naprotiv izuzetno bezbedne, ali i efikasne“, rekao je Zelić za RTS.

Evo zašto se kod nekih ljudi ne razvijaju antitela posle druge doze i kome će biti potrebna 3. doza vakcine

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

48 Shares
Share via
Copy link