Magazin

Rumuni i Česi gas plaćali manje nego mi, koliko je Putinova cena zapravo „bratska“?

putin-vucic
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ugovorio „prijateljsku“ cenu gasa za Srbiju, manju u odnosu na onu koju će plaćati druge evropske države. Stručnjaci ipak ističu da postoje države koje su gas plaćale manje od nas, a da Vučićev i Putinov dogovor nije garant da će građani gas plaćati jeftinije – već je samo pitanje vremena kada će taj energent za domaćinstva poskupeti.

„Dogovorili smo da ćemo potpisati ugovor na tri godine, ne na mesec dana kako su neki predviđali. Drugi važan element je da će formula ostati ista, tako da će cena biti veoma povoljna za našu zemlju. Ostaje nam da sa Gaspromom dogovorimo sve o količinama“, rekao je Vučić tada, dodavši da je Srbija dobila „više od najoptimističnijih nadanja“.

Na osnovu tog dogovora, cena gasa tokom zime biće od 310 do 408 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, a ugovorena je isporuka 2,2 milijarde kubika u trogodišnjem periodu, koji je počeo prvog juna.

Međutim, Srbiji treba još oko 800 miliona kubnih metara, a ovu količinu moraće da nabavi po cenama na slobodnom tržištu.

Prema računici koju su izveli stručnjaci časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT), ukupna prosečna cena za nabavljeni gas u prvom tromesečju ove godine za Srbiju bila je 1.100 dolara za 1.000 tona, ali su u martu gas iz Rusije povoljnije od Srbije kupovale Rumunija i Češka.

Bitno je naglasiti da je zbog, kako se navodi u MAT-u, osetnijeg smirivanja cena na svetskom tržištu gasa krajem marta, prosečna cena za gas je u tom mesecu u Srbiji bila je povoljnija u odnosu na prva dva meseca ove godine.

Kako stručnjaci ocenjuju, postignutim dogovorom Srbije i Rusije obezbeđeno je sigurno i stabilno snabdevanje gasom, ali se postavlja pitanje – po kojoj ceni će biti kupljena količina gasa koja nije obuhvaćena dogovorom?

Kako za Nova.rs objašnjava dr Ivan Nikolić, naučni saradnik Ekonomskog instituta i saradnik MAT-a, „cenovni pik“ smo dostigli u januaru i februaru, jer je cena na slobodnom tržištu trenutno niža nego u tom periodu, ali to ne znači da se ona, kada dođe zima, neće vratiti na taj nivo.

„Što se tiče građana, oni još uvek ne osećaju ‘lom’ koji se desio, zato što je država preuzela trošak, ali vremenom, to će se postepeno prebaciti na višu cenu za domaćinstva, to je neminovno. Poskupljenja neće biti drastična, ali nećemo ih izbeći. Takođe, to nije izolovano poskupljenje – psihološki se prenosi i na druge stvari, tako da građani osećaju značajan udarac na standard. Neizbežno je da će do podizanja cena električne energije i gasa doći“, kaže Nikolić.

Rudan: Da sam ja Putin trava ne bi rasla, dabogda ruski uticaj u Srbiji bio 5 puta jači

OGLAS

142 Shares
142 Shares
Share via
Copy link