Beograd Magazin

Rusi za keš kupuju stanove u Beogradu, tržište očekuje novi potres

beograd
Foto: Lazar Krstić/Pexels

Iako stručnjaci za nekretnine kažu da je još uvek rano davati procene, ali da su nezvanično upućeni o velikom broju ruskih državljana koji od srede dolaze u našu zemlju, vlasnici privatnih nekretnina već sada vide razliku.

Jedna od menadžerki zadužena za izdavanje lanca privatnih apartmana na Vožodvcu kaže da se apartmani zakuplju na periode i duže od šest meseci.

– To je pokazatelj da ne žele da se vrate tamo tako brzo – kaže ona.

U zavisnosti od veličine ovih apartmana, opseg cena je od 25 evra za najmanji do 120 evra za onaj sa najvećom kvadraturom.

– Oni se mahom opredeljuju za one u kojima noć košta u proseku 60 evra, ali uvek postoji opcija da vam buking da i blagi popust – navodi sagovrnica Nove.

Navodi da je sinoć u apratman došao mladi Rus koji ima 27 godina.

– Stigao je sa ženom, samo što nije zaplakao. Radi kao IT stručnjak, ostaće duže od šest meseci“, navela je sagovornica Nova.rs dodajući da u tom trenutku nije bilo slobodnih apartamana i da su gosti odlučili da čekaju u nekom hotela u centru grada.

Ističe i da u protekla dva dana, putnici iz Rusije stižu uglavnom noćnim letovima i do apartmana dolaze jako kasno.

– Noćas je stigla devojka stara 23 godine, sutra u 5 do 2 stiže cela porodica sa troje dece, treba da ih sačekam – navodi menadžerka voždovačkih apartmana.

Dodaje da je na raspolaganju sedam apartamana, od kojih će u četiri biti smeštene ruske porodice.

– Ne znam šta da vam kažem. Svi su prilično očajni i uplašeni – kaže sagovornica Nove dodajuči da se cene nisu menjale od poslednjeg „velikog dolaska“ Rusa.

„Navala je tolika da ovu poslednju nismo još uvek osetili“

Miloš Mitić ispred agencije „City expert“ kaže da navala ruskih državljana nije stala još od marta.

– Rusi čine većinu tražnje za stanovima i to ne samo u Beogradu, već i Novom Sadu. Ono što je bitno da podvučemo je da oni jesu uticali na skuplje zakupe i kvadrat jer im se prilično žuri i imaju više novca oda naših kupaca – kaže Mitić.

Dodaje i da je interesovanje toliko, da se ovaj poslednji pik nakon proglašene mobilizacije još nije ni osetio.

– Tržište je ograničeno brojem stanova koje može da ponudi. Cene su nisu mnogo menjale od onog skoka iz marta ili aprila – navodi Mitić.

Navodi da ima nezvanične informacije o tome da je posebno poraslo interesovanje za kupovinom stanova i da je reč o „keš kupovini“.

– Dok je broj kreditnih kupaca opao, ruski državljani su i dalje tu i uticaće da se cena održi na visokom nivou – kaže sagovornik Nove.

Sličnog je mišljenja i Davorka Tasić ispred agencije „Moj kvadrat“.

– Suviše je kratak vremenski period prošao, tek dva dana, da bismo osetili pritisak. Još uvek je neko stanje relativno uobičajeno – kaže Tasić.

Podseća da su cene kvadrata i zakupa paprene, i da će tako biti dok postoji ovolika potražnja.

Izvor: Nova

Sremsko naselje na 30 minuta od Beograda sve traženije, kvadrat stana svega 1.200 €

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
33 Shares
Share via
Copy link