Svet Vesti

Rusi mahnito guglaju „Kako slomiti ruku“ i izaći iz zemlje zbog Putinove mobilizacije

Protesti u Moskvi
Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Gugl pretraga termina “kako slomiti ruku” naglo je porasla u Rusiji nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio hitnu delimičnu mobilizaciju građana za borbe u Ukrajini.

Kaži mi kaži – kako slomiti ruku i pobeći iz Rusije?

Američki politikolog Ijan Bremer je na Tviteru objavio grafikon na kojem se vidi nagli skok broja pretraga u kojima Rusi na Guglu pokušavaju da pronađu način da slome ruku, uz komentar da bi “učinili sve samo da ne budu poslati u borbu”.

Takođe, u utorak uveče, nakon što je najavljeno obraćanje Putina i moguća objava potpune mobilizacije, internet veze u Rusiji su se očigledno zapalile pošto su ruski građani počeli masovno da pitaju Gugl kako da napuste zemlju. Indeks upita na Guglu za frazu „Kako otići iz Rusije“ dostigao je maksimum tog dana.

Putinovo „njet“ protestima

Inače, na snimcima koji se šire društvenim mrežama iz Moskve večeras (21. septembar) vidi se kako ruska policija bije građane koji protestuju protiv mobilizacije uzvikujući parole protiv Putina.

Kako se vidi na snimku koji je objavila saradnica Alekseja Navaljnog,  Ljubov Sobolj, policajci su jednom mladiću gurnuli glavu u izlog, a zatim nastavili da ga tuku po telu.

Više od sto građana uhapšeno je na protestima širom zemlje, a na jednom od snimaka vidi se i kako okupljeni stoje naspram policije i skandiraju „Rusija bez Putina“.

Vest da će biti izvršena mobilizacija naterala je Ruse da organizuju proteste, a neki su krenuli i put drugih zemalja kako bi izbegli regrutaciju.

Ruska policija hapsila je građane koji su se okupljali da izraze svoje nezadovoljstvo odlukom o delimičnoj mobilizaciji 300.000 rezervista.

Podsetimo, Putin je  najavio delimičnu mobilizaciju u ovoj zemlji i naveo da je Zapad pokazao da ima za cilj da uništi Rusiju i da za to koristi Ukrajinu kao „topovsko meso“.

Izvor:Danas, Nova

Rusi panično beže od rata u Srbiju, plaćaju 5.000 € za kartu do Beograda

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

289 Shares
289 Shares
Share via
Copy link