Beograd Magazin

Bahati investitori okupirali Vračar, sada prete novinarima koji istražuju ko je omogućio rušenje predratne vile

investitor
Printscreen

Bahatost invetitora svakim danom prelazi sve granice pristojnosti, a nakon što smo gledali snimke gde je ljudima zazidan prilaz ka kućama na Zvezdari, gde se urušava zgrada u Vidovdanskoj ulici, gde se gradi nedozvoljeno na Avali i seče šuma po Košutnjaku, sada smo svedoci i pretnji koje bez problema upućuju novinarima koji su došli da snime srušenu predratnu vilu koja je nečinjenjem Grada ostala bez pravne zaštite kao objekat od kulturnog značaja za Beograd.

Vila je prodata investitoru, a ubrzo je i srušena kako bi se podigla višespratnica na istom mestu. Novinari portala Nova.rs došli su na lice mesta, ali su dočekani pretnjama fizičkim nasiljem, kao i tužbom od čoveka koji se predstavio kao „predstavnik investitora“.

On je novinarima, mimo bilo kakvih ingerencija, zatražio lične podatke, a kada su mu novinari odgovorili da na to nema prava, zapretio je da će razbiti telefon snimatelju te da će im proslediti krivične prijave, nakon čega se udaljio sa lica mesta.

Kako je došao u posed vile koja je prošle godine izgubila status zaštićenog kulturnog dobra, mediji su pisali prethodnih dana. U tom periodu na samom Vračaru su se mogle čuti sve kombinatorike investitora i predstavnika Grada, odnosno na koji način se omogućava rušenje ovakvih starih zdanja po kojima je Vračar prepoznatljiv.

I ova ulica, Nikolaja Krasnova koja se nekada zvala Avalska, trebala je zajedno sa celim kvartom da dobije zaštitu Grada kao celina od posebnog značaja. Dok se takvo rešenje još čeka, pomenuta vila je izgubila status zaštite, te je investitor, očigledno odlično informisan i obavešten, iskoristio vremenski prostor i brže bolje privatizovao vilu, te legalno srušio staru i podiže novu zgradu.

Vračar je godinama uništavan i sada od kraja koji je nekada Beogradu davao poseban šmek ostaje samo sećanje dok je preovladao sumnjivi kapital, bahatost i anarhija u jednoj od najlepših beogradskih opština, a onda ne čudi što novinarska pitanja smetaju, kao i izveštavanja kako je do ovoga uopšte i došlo i ko je omogućio ovakvo legalno građevinsko divljaštvo.

Divlji investitor na Zvezdari zazidao žive ljude, inspekcija reagovala tek nakon medijskog pritiska

 

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

138 Shares
138 Shares
Share via
Copy link