Magazin

8 stvari koje samo otac može i mora naučiti sina

Odnos između oca i sina često je vrlo tenzičan, agresivan pa čak ponekad konkurentan i destruktivan. Osobine i obrasce ponašanja koje nosimo iz porodičnog doma umnogome određuju naše životne stavove, odabir partnera. Iako svi znamo važnost uloge roditelja, često ta bazična detetova potreba bude zanemarena zbog poslovnih obaveza roditelja, njihove neposvećenosti ili zanemarivanja odgovornosti.

Iako neki misle da majke igraju najvažniju ulogu u detetovom životu i vaspitanju, postoje stvari koje će otac sigurno učiniti bolje. Naročito kada je sin u pitanju.

Samo pomislite, dečak prvo dolazi pod nadzor vaspitača, a zatim ide u školu u kojoj žene čine 90 odsto stručnog kadra. Dete je stalno u ženskom društvu i često mu nedostaje muški uticaj u obrazovanju.

otac i sin
Printscreen

Naučite dete vrednosti pobede i uspeha, ali mu prenesite i važno iskustvo poraza

Osim prijatelja, ko je detetu najbolji pratilac na raznim takmičenjima i igrama? Tata, naravno. Ovo je dobar trening za formiranje tipično muških osobina. Kroz ove igre dete će osetiti ukus pobede i shvatiti koliko je napora potrebno da se do nje dođe.

A za oca će takve igre biti odlična prilika da sinu objasni da su porazi neizbežni. Ako padnete, jednostavno morate ustati i nastaviti dalje, a u neuspehu nema ništa sramotno.

Budite primer sinu u odnosu prema ženama

Majka takođe može sinu da kaže kako da se ponaša prema ženi, ali samo će otac sve to moći da pokaže na svom primeru. Bilo bi sjajno ako njegov sin nauči od njega svakakve važne stvari o ženama. Ne od prijatelja, ne sa interneta, već od oca. Očevi, povedite sina sa sobom da kupi mami cveće. Idite zajedno u prodavnicu i ljubazno razgovarajte sa prodavačicom kako se dete ne bi ustručavalo da komunicira sa nepoznatim ženama. Budite mu najbolji uzor.

Inicirajte privatan razgovor o ljubavi kada za to dođe pravi čas

Ovaj primer zapravo prirodno sledi iz prethodnog. Neka vaš sin nauči od vas sve što ga zanima o ovom svemoćnom osećaju. Neophodno je da iz muških razgovora pokupi prave vrednosti, od srca do srca, kada za to dođe vreme. Za tinejdžera će biti dragocen poklon ako mu otac priča o svojoj prvoj ljubavi i prvim muvanjima, ali i ukoliko mu usadi poruku da ne treba žuriti jer je bolje sačekati pravu devojku koja će mu stvoriti tu magičnu iskru u duši. Takvi razgovori biće izuzetno korisni za uzajamno poverenje.

Budite njegova stena, naučite ga da se zauzme za sebe i uzvrati udarac

Otac je jedini koji može pravilno da nauči sina da bude jak i čvrst, da se zalaže za sebe i ono što je ispravno. Može ga naučiti da otkriva kada je potrebno “zarežati” kako bi odvratio nasilnika i kada je razumnije ne obraćati pažnju na provokacije i mirno odlaziti. Otac sinu treba da objasni i svojim primerom pokaže da dobrota nije slabost.

Podržite ga da otkrije svet svojim očima

Ovde ne treba ni da radite nešto posebno. Samo budite tu s vremena na vreme i razgovarajte s njim. Dete treba da shvati da ne postoji samo mama sa njenim zahtevima i očekivanjima, već i druga osoba sa drugačijim pristupom. Kada je reč o vaspitanju, roditelji bi trebalo da budu na istoj strani. Ali u smislu pogleda na svet, njihova filozofija može biti veoma različita. Znajte da je ovo apsolutno normalno. Uz očevu pomoć dete će uvideti da postoji nekoliko gledišta na iste pojave, naučiće da analizira i formira sopstveni pogled na stvari.

Obogatite detetovo iskustvo novim senzacijama

Sve počinje dok je još beba. Ipak, čak i dete od 6 meseci može da oseti razliku između ženskih i muških manifestacija ljubavi. Za razliku od majki sa maženjem i milovanjem, očevi više vole aktivne igre sa „muškim karakterom“, poput pozitivnih izazova, trčanja i “duel” igre. Mame obično na sve ovo gledaju s tihim užasom, ali na ovaj način dete dobija obilje vizuelnih, slušnih i drugih važnih senzacija i novo iskustvo o sopstvenom prostornom položaju.

Naučite ga muškim trikovima

Postoje takve stvari koje muškarci čine magičnim za većinu žena. Na primer, potpala vatre, zabijanje eksera, popravljanje automobila. Čak i ako je vaše dete 100 posto „urbano“, nema sumnje da će mu sposobnost da pripali vatru u prirodi u budućnosti dobro doći , ako ništa onda makar za paljenje roštilja. Ove veštine će dodati 100 poena na reputaciju vašeg sina.

Naučite ga kućnim poslovima

sin i otac
Printscreen

Naravno, ovde se radi o vezivanju kravate, brijanju i peglanju košulja. Iako se sada odgovor na bilo koje pitanje može naći na internetu ne možete da ne priznate, da će biti mnogo bolje ako ovo nauči od svog oca. Naravno, otac i niko drugi mogu da pokažu sinu kako i muškarci mogu da kuvaju. Pa, bar da kao rod ne umremo od gladi.

izvor: brightside.me

Otac Nebojše Glogovca otvorio dušu: Nema veće nesreće od te da sahranjuješ sina

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

322 Shares
322 Shares
Share via
Copy link