Magazin Srbija

Viber grupe i famozne mamike – najveća noćna mora roditelja

viber-grupe-mama

Viber grupe za školu, vrtić, sportske aktivnosti, zapravo bi trebalo da su korisne, ali mnogo češće umesto olakšanja osećamo da ćemo zbog njih iskočiti iz svoje kože. Krivi su korisnici koji ne znaju ili ignorišu pravila korišćenja ovakvih grupa koja najčešće nisu jasno ni definisana, ili ih roditelji jednostavno ignorišu.

Tviter je prava riznica duhovitih opisa različitih Viber grupa koje svakodnevno koristimo, nekad i protiv svoje volje.

Kada dete krene u vrtić ili školu viber grupa se otvara radi rešavanja zajedničkih problema i interesa. To je kao neki  roditeljski sastanak bez učiteljice, odnosno vaspitačice. Postoje male razlike između škole i vrtića.

U tim Viber grupama se razmenjuju domaći zadaci, sakupljanje novca za učiteljicu povodom 8.marta, obaveštenja sa saveta roditelja i i iz škole, daju se informacije o zaraznim bolestima (vaške, boginje, itd.), pozivnice za rođendane, razmena slika…

Problem nastaje kada se pored ovih važnih informacija provlače i neke nebitne i nevažne stvari, a neretko dolazi i do rasprave, pa se dešava da roditeljima promaknu važne informacije jer se grupe zatrpavaju nepotrebnim porukama.

Svaki roditelj kada dobije poruku na grupi iz vrtića ili škole, posebno ako te prekida u poslu, želi da to bude nešto važno, a ne nečija čestitka za Dan zaljubljenih, rasprava oko bilo čega, prodaja raznih stvari ili deljenje saveta na neku temu i pametovanje neke mame.

A takvih uvek ima.

U našem društvu postoji i izraz za mame koje se stalno javljaju na Viber grupama, dele savete i kada to niko ne traži, najbolje sve znaju, upućene su u sve – to su mamike.

Omiljeno boravište su im roditeljske Viber grupe, gde nekad i u pola noći nešto mudro zaključe, primete, daju neke predloge i sl.

Uvek imaju nekoliko fantastičnih ideja za poklon za učiteljicu.Znaju i kako je najbolje organizovati čin predaje poklona učiteljici ili vaspitačici.

Stiče se utisak da su Viber grupe nekima jedina prilika da se druže.

Jasno je da je roditeljstvo veliki izazov i razmena iskustava i saveta među majkama često dobro dođe – ali sve dok je u pitanju dijalog i dok je umeren, a ne iskakanje iz frižidera koje vam crpi i to malo energije što imate.

Takav pristup ume da iritira, da guši, ali i da poljulja samopouzdanje ili vas prosto iznervira. A i Viber grupe na taj način gube svoj smisao.

Kako biste sebi olakšali ovu agoniju na Viber grupama možda da probate da sami pokrenete priču o nekim pravilima – vremenu kada mogu da se šalju poruke, temama o kojima ćete komunicirati, načinu komunikacije…

Pravila koja su korisna i koja možete predložiti su: drži se teme o kojoj se razgovara, ne pišite ono što je već napisano, bez spamovanja, pišite ispravno, sve što imate napišite u jednoj rečenici, na šaljite 10 poruka na istu temu.

I na kraju – ako već ne možete da napustite grupu koja vas nervira, uvek postoji „mute“ opcija koja će vam doneti bar malo mira.

7 stvari koje najviše smaraju mame u Srbiji – Viber grupe na 1. mestu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Irena Bjelić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

32 Shares
Share via
Copy link