Vesti

Roditelji ubijenih u „Ribnikaru“ razočarani zahtevom Saveta roditelja o sastanku sa Vučićem: „Bolno i uvredljivo“

ribnikar-skola
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Porodice ubijenih u pucnjavu u OŠ „Vladislav Ribnikar“ reagovale su na zahtev Saveta roditelja ove ustanove da se održi hitna sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Savet roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu ranije je zatražio hitan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u pismu adresiranom na Andrićev venac naveli su da su zabrinuti „šokantnim informacijama“ o namerama države da se polovina škole „oduzme deci“ i pretvori u memorijalni centar.

Na njihov dopis predsedniku reagovale su porodice ubijenih u Ribnikaru koje navode da su zaprepašćeni odsustvom kapaciteta Saveta roditelja da razumeju šta se stvarno dogodilo u OŠ „Vladislav Ribnikar“ 3. maja, gde je „izvršen masakr i streljano deset duša“.

Savet roditelja u pismu Vučiću navodi da su do njih stigle informacije koje navode na zaključak da je država odlučila da trajno odstrani više od polovine prostorija škole, odnosno kompletan deo škole u kojima se odvija nastava starijih razreda.

Dodaju da je to u potpunoj suprotnosti sa dogovorom koji su postigli na sastanku u Predsedništvu 31. maja.

Navode da je među roditeljima veliko uznemirenje izazvalo uklanjanje table sa nazivom škole na ulazu iz Kralja Milutina i da je to urađeno bez konsultacija sa Savetom roditelja, pa čak i bez bilo kakvog obaveštenja.

U pismu kažu da su čuli da se sprema promena adrese sedišta škole, zaziđivanje svih konekcija izmenu tzv. male i velike škole, zaziđivanje velikog dvorišta i sportskih terena, izmeštanje administrativnog dela škole, zbornica.

Sumnjaju da se na taj način priprema teren da više od polovine školske zgrade bude trajno oduzeto njihovoj deci, kao i dvorište, koje koriste deca od 5. do 8. razreda i sportski teren koji koriste svi učenici škole.

Navode da je to u suprotnosti sa dogovorom koji je postignut u Predsedništvu i sa dopisom koji su kao Savet roditelja dobili od ministarke Maje Popović početkom jula.

U pismu se dalje navodi da su roditelji potpuno saglasni da se u delu škole u kojem se desio zločin uspostavi Memorijalni centar, ali u skladu sa dogovorom.

Podsećaju i da je obećano da će rekonstrukcija dela škole iz ulice Kralja Milutina krenuti u septembru ove godine i da je saopšteno da su za to izdvojena značajna novčana sredstva, ali da početak nije ni blizu.

O tome, kako kažu, osim usmenih obećanja nisu dobili dobili pisani predlog niti rešenje iako su više puta tražili.

Ističu da su na raspored u tzv. maloj školi od 1. septembra 2023. godine prihvatili kao privremeno rešenje dok se u dve faze dešava rekonstrukcija, prvo od 1. septembra tzv. velike škole, odnosno, dela školske zgrade iz Kralja Milutina, a zatim od 1. septembra 2024. godine dela školske zgrade iz Svetozara Markovića.

Podsećaju i da su svi stručnjaci – psiholozi, psihijatri, koji su radili sa njihovom decom, savetovali da deca treba da se vrate u postojeći, ali osveženi prostor, njima poznati ambijent, da jedino tako zajedno sa svojim drugarima i nastavnicima mogu da se izbore sa doživljenim traumama.

Napominju da su istog stava bili i norveški stručnjaci, koji su dolazili da pomognu.

Međutim, na zahteve Saveta roditelja reagovale su porodice čiji su najmiliji ubijeni 3. maja u Ribnikaru. Pismo su uputili direktorki škole, Savetu roditelja, kao i svim roditeljima u Ribnikaru.

Navode da je dopis predsednika Saveta roditelja škole, Igora Đorđevića, upućen predsedniku Srbije i predsednici Vlade Republike Srbije, 15. avgusta 2023. za njih uvredljiv i bolan, prenosi Euronews Srbija.

Podsećaju i da se na izvodima iz matične knjige umrlih upisan uzrok smrti – ubistvo.

„Svim članovima Saveta roditelja, kada bude dozvoljeno zbog istražnog postupka, možemo da pokažemo foto-dokumentaciju sa lica mesta ukoliko nisu shvatili monstruoznost streljanja u osnovnoj školi. Ukoliko nisu shvatili od čega su se samo slučajno spasili drugari ubijene dece“, navode u dopisu.

Pitaju Savet roditelja čemu služi obraćanje predsedniku, da li ima mesta u ovoj tragediji navoditi teškoće sa kojima se susreću „ovlašćeni predstavnici Saveta roditelja“?

Porodice ubijenih pitaju Savet roditelja zašto niko od njih nije pozvan na sastanke koje su imali sa predstavnicima države.

„Mi, porodice ubijene dece i njihovog Dragana, smatramo da masovno ubistvo koje se dogodilo u osnovnoj školi, pa ma gde ona bila, treba da postane trajno mesto sećanja na žrtve kako se ništa slično nikada više ne bi ponovilo. Trebalo bi da taj stav imamo svi kao društvo, ali tekst dopisa Saveta roditelja škole u kojoj se masovno ubistvo desilo ne iznosi taj stav“, navode u dopisu.

Dodaju da je stav Saveta roditelja da se memorijalni centar „ograniči na kabinet za istoriju i eventualno deo hodnika“ ukazuje na potpuno odsustvo spoznaje šta se desilo 3. maja u školi.

„Smatramo da te rečenice oslikavaju ceo svemir odsustva empatije i moralno posrnuće onih koji su ih ispisale. Verujemo da ste svesni da od 3. maja OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ više nije i neće biti sigurno mesto za svu decu“, kažu porodice ubijenih.

Navode i da masovno ubistvo u OŠ „Vladislav Ribnikar“ nije tragedija samo porodica ubijene dece i čuvara škole, već je nacionalna tragedija, te da deo školu u kojoj su stariji razredi pohađali nastavu do 3. maja treba da bude „memorijalni centar.

Navode i da su do njih stigli komentari drugih roditelja kao reakcija na dopis Saveta roditelja predsedniku.

„Blago onom kome je najveći problem ‘što je ostao bez pola škole’. Pa, snaći će se već nekako, nadoknadiće već taj ‘gubitak’. I nek svaki dan zahvaljuje bogu što nema veći problem i nenadoknadiv gubitak“, komentar je jednog od roditelja.

U OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu 3. maja ove godine, dogodilo se masovno ubistvo u kome je učenik sedmog razreda pucao iz pištolja i ubio devetoro učenika i čuvara škole i ranio šest osoba.

„Od pre neki dan teško spavam i stalno me steže u grlu“: Oglasila se majka ubijene devojčice u „Ribnikaru“

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link