Magazin Srbija

Roditelji čije su bebe ukradene i prodate blokirali RTS

Roditelji nestalih beba održali su 10. oktobra na beogradskom Trgu Republike protestni skup sa ciljem da još jednom skrenu pažnju javnosti na sudbinu dece za koju veruju da su im po rođenju oteta, a zatim prodata ili data na usvajanje.

Roditelji okupljeni u nekoliko udruženja potom su u protestnoj šetnji otišli do zgrade Radiotelevizije Srbije i predali zahteve za prekid višegodišnje cenzure.

„Objavite istinu o krađi dece u Srbiji, o nestalim bebama!“, poručio je narod ispred RTS-a, javio je Srbin.info.

Oni su se okupili i kako bi pozvali nadležne institucije u Srbiji da rasvetle okolnosti pod kojim su njihova deca nestala.

„Mi smo ogorčeni, mi smo besni, mi smo čemerni, razočarani, mi smo izgubljeni ljudi, ljudi bez pravde“, navela je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) nakon protesta Ana Pejić iz Rume, sekretarka Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, koja i sama decenijama traga za odgovorom o sudbini devojčice koju je rodila u avgustu 1988. u porodilištu u Sremskoj Mitrovici, a za koju joj je dva dana posle porođaja rečeno da je preminula.

Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, stupio je na snagu 11. marta 2020. godine, a u članu 17 propisuje se da je rok za pokretanje postupaka pred sudom u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu.

Osnovne zamerke koje su roditelji izneli na zakon jeste to da on roditeljima, umesto odgovora šta se desilo sa nihovom decom – nudi novčanu naknadu.

Rok za pokretanje postupka pred sudom produžen je za vreme koliko je trajalo vanredno stanje zbog epidemije korona virusa.

List Danas podseća da  u Srbiji više od 2.000 roditelja, okupljenih u udruženjima, traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija, za koju im je u porodilištima rečeno da su umrla, u šta sumnjaju, jer mnogi od njih nikada nisu dobili ni tela dece, ni prateću dokumentaciju.

– Večeras se okupilo više udruženja, iznećemo dokaze o trgovini decom koja se odvija ovde. Vreme je da se okupimo svi, mimo politike, jer ovaj problem je najveći u državi. Ovo je problem svakog pojedinca u Srbiji. Ako ovo rešimo, naročito u vezi nestalih beba, rešićemo 50 odsto problema jer je taj problem vezan za razne službe u državi, institucije, zdravstvo, socijalne službe. Izlazimo sa dokazima koji će biti predstavljeni javnosti – rekli su organizatori protesta.

Ispovest čoveka kojem su hteli da prodaju ukradeno dete: Nije ti to paradajz da biraš!

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Mislim da rts treba ZAPALITI za nauk svim ostalim smradovima koji lazu i ne obavestavaju narod.Molim

    • Da li su se roditelji okupljali ispred RTSa i u periodu od 2000. do 2012.? Nisu! Politizacija, i to čista. Sramotno je i nemoralno da pojedinci tudju nesreću koriste u političke svhe.

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
12.1K Shares
12.1K Shares
Share via
Copy link