Magazin Novi Sad

Rode se vratile u Novi Sad, na stubovima propale investicije stvorile svoj svet (FOTO)

Silard Rode
Foto: Silard Kovač DZPPS

U našem detinjstvu nije bilo neobično videti porodice roda, koje su svakog proleća posećivale vojvođanska sela i radovale meštane svojim povratkom. Dimnjaci i bandere su bila uobičajena mesta gde su parovi ovih prelepih ptica svijali gnezda i podizali svoje mladunce.

Međutim, odjednom su rode postale retkost, gotovo egzotika na ovim prostorima, posebno u urbanim sredinama.

Stvari su počele da se menjaju od kako je pre osam godina prvi par belih roda svio gnezdo na nezavršenoj zgradi na novosadskom naselju Klisa, tik pored auto-puta, na radost brojnih sugrađana.

Od tada ove graciozne selice ne prestaju da iznenađuju stručnjake za ptice, ali i širu javnost.

Hrane se na lokalnoj deponiji, a kolonija se godinama uvećavala

Novosadske bele rode svet posmatraju sa visine, tačnije sa više od 20 metara visokih betonskih stubova i greda, odakle se pruža odličan pogled na grad, ali i deponiju na kojoj se često hrane.

Osim deponije, u neposrednoj blizini kolonije roda nalaze se veliki kopovi šljunka i peska na kojima rode pronalaze dodatnu gozbu.

Ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su 2017. godine u svojevrsnoj koloniji pronašli osam gnezda, da bi brojnost rasla sve do 2021. kada su izbrojana čak 33 para roda, prenose Novosti.

Ove godine u koloniju je došao 31 par, a njih 26 uspešno je ostavilo potomstvo. Rodama je potrebno izuzetno umeće da naprave velika i stabilna gnezda na toj visini, prkoseći čestim olujnim vetrovima. Upravo tako su najmanje tri gnezda stradala ovog proleća.

Prilagođavaju se novonastalim uslovima

– Novi Sad se vekovima razvijao na močvarnim poljima koja su isušena i zatrpana. Ta nekada bogara staništa nepovratno su nestala, a sa njima i kolonije ptica močvarica.

Međutim, nekima od njih, poput roda i galebova, sada pogoduju komunalne deponije na kojima pronalaze nove izvore hrane, kao što su tone otpadne hrane iz domaćinstva. Bele rode su se prilagodile novonastalim uslovima i otpad koji mi, ljudi, proizvodimo okrenule su u svoju korist – objašnjava Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Silard rode novi sad
Foto: Silard Kovač DZPPS

Populacija u gradu povećana za više od 10 puta

Poslednji nacionalni popis belih roda sproveden je 2014. i 2015. godine kada je u Srbiji prebrojano oko 1.350 gnezda, od čega ih je u Vojvodini bilo oko 1.100.

Tada su se u celom Novom Sadu gnezdila svega tri para belih roda, a poslednjih godinu dana njihova populacija u ovom gradu povećana je za više od 10 puta.

Krajem leta iz Novog Sada put Afrike krenuće najmanje 150 belih roda.

Bele rode se gnezde u centralnoj i južnoj Evropi, Maloj Aziji, Bliskom istoku, delu centralne Azije i delu severne Afrike. Zimu provode u podsaharskoj Africi i Indiji, a naseljavaju se uglavnom blizu ljudskih naselja ili u samim naseljima.

Dužina selidbenog puta koje rode pređu je oko 12.000 kilometara u jednom smeru.

Izvor: Novosti

Novosadski Stiv Irvin živi prirodu i rokenrol, a od njegovih snimaka zastaje dah

OGLAS

70 Shares
Share via
Copy link