Magazin

Mladi robotičari iz Srbije osvojili 2. i 3. mesto na Svetskom takmičenju u Kini

Mladi robotičari iz Užica i Kragujevca osvojili su 2. i 3. mesto na Svetskom takmičenju u edukativnoj robotici (WER – World Educational Robot Contest) održanom u Šangaju 14. i 15. decembra.

Ekipa pod nazivom „SDT“ koju čine učenici Prve kragujevačke gimnazije, osvojila je drugu nagradu u kategoriji Brick (4+3), dok je tim Prve osnovne škole kralja Petra II iz Užica pod imenom „Andrijaši“ osvojio treću nagradu u istoj kategoriji, kao i nagradu za izvanredan doprinos (Outstanding Contribution).

Tim iz Kragujevca činili su učenici Dušan Tenjović, Mihailo Šundović i Vuk Lazović koje je predvodila profesorka Katarina Veljković, dok su Užice predstavljali osnovci Dragica Gavrilović, Andrej Stevanović i Luka Majkić pod vođstvom nastavnika Gorana Bojovića.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je veštačka inteligencija, a zadaci su bili kreirani tako da odražavaju problem u funkcionisanju veštačke inteligencije koji robot, uz pomoć svojih mehaničkih dodataka i isprogramiranog koda, treba da reši.

Oba tima su se za učešće na ovom prestižnom svetskom takmičenju plasirala kroz nacionalne kvalifikacije u okviru programa „Bitka za znanje“ koji od 2017. u Srbiji sprovodi Fond B92. Fond B92 je od organizatora takmičenja u Kini dobio posebno priznanje za dosadašnje zalaganje i uspehe postignute u okviru ovog takmičenja.

Ovo je treća godina za redom u kojoj Srbija, kroz program „Bitka za znanje“, šalje svoje predstavnike na svetski kup u Šangaj.

Prošle godine, na ovom takmičenju ekipa Politehnike – škole za nove tehnologije iz Beograda osvojila je prvu nagradu u međunarodnoj konkurenciji u kategoriji nerezidencijalnih takmičara, dok je ekipa Ogledne OŠ “Vladislav Ribnikar“ iz Beograda osvojila Nagradu za najbolji nastup, kao i treću nagradu u međunarodnoj konkurenciji, u kategoriji stariji osnovci – nerezidencijalni takmičari. 2017. godine, kada je Srbija prvi put imala svoje predstavnike na ovom takmičenju, tim Politehnike – škole za nove tehnologije postigao je veliki uspeh osvojivši posebnu Nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici.

Informaciju o velikom uspehu naših robotičara podelila je na svom Fejsbuk profilu doktorka Danica Grujičić čiji fond “Zajedno za mlade – Prof.dr Danica Grujičić” je pomogao učenicima da otputuju u Kinu.

MOLIM VAS PODELITE ~ Sjajne vesti iz Kine, mladi robotičari iz Užica i Kragujevca drugi i treći na svetu, uz nagradu za…

Gepostet von Даница Грујичић am Montag, 16. Dezember 2019

Jelena Ivančić je apsolutna pobednica Evropske matematičke olimpijade

646 Shares
646 Shares
Share via
Copy link