Svet Vesti

Rio Tinto 2 decenije ćutao o artefaktima starim 18.000 godina koje su digli u vazduh

rio tinto
Printscreen

Dok najviši zvaničnici Srbije uveravaju narod da je dogovor oko eksploatacije litijuma u Srbiji u režiji kompanije Rio Tinto posao veka, gotovo svakodnevno se pojavljuju nove informacije o nepočinstvima i stravičnim zločinima koje ova korporacija donosi uz ružičasta obećanja o prosperitetu države domaćina i lokalnog stanovištva.

Australijska asocijacija starosedelaca saopštila je danas da Rio Tinto krio od sredine devedesetih godina prošlog veka informaciju da nije uspeo ili želeo da zaštiti artefakte stare 18.000 godina koji pokazuju kako su ljudi živeli tokom poslednjeg ledenog doba.

Ova kompanija je prošle godine, uz odobrenje australijskih vlasti, uništila sveto mesto za Aboridžine, pećinu staru više od 48.000 godina. Ovo nije jedini skandal koji prati ime ovog rudarskog giganta, a Luftika je već ranije pisala o njihovoj mračnoj istoriji.

Sada se pojavljuju nove informacije koje je Rio Tinto uspešno skrivao od očiju javnosti još od devedesetih godina dvadesetog veka. Oni su uništili istorijsko nasleđe Aboridžina u jednom rudniku gvožđa, a ova manjina ni danas nema pristup rudniku, preneo je Rojters.

Rudarske kompanije deo su „industrije koja se nije ponašala odgovorno i industrije kojoj je potreban mnogo veći nadzor nad zaštitom nasleđa“, saopštili su iz grupe „Vintavari Guruma Aboridžinal korporejšn“ (VGAC) koja zastupa interese ovog domorodačkog stanovništva.

Rio Tinto će potpuno uništiti prirodu u dolini Jadra, to je bespovratan proces

OGLAS

195 Shares
195 Shares
Share via
Copy link