Srbija Vesti

Protesti protiv Rio Tinta danas u nekoliko gradova Srbije, podrška i iz Njujorka

marš sa drine
Printscreen

U nekoliko gradova Srbije danas će se okupiti protivnici izgradnje rudnika litijuma Rio Tinto kako bi poslali jasnu poruku multinacionalnoj kompaniji i državnom vrhu Srbije da im neće dozvoliti sprovođenje ekološke katastrofe u dolini Jadra i drugim delovima zemlje.

Akcija „Rio Tinto – Marš sa Drine“ održaće se danas na Trgu Republike u Beogradu, ali i gradskim trgovima u Novom Sadu, Valjevu, Požegi, Kruševcu, Jagodini, Osečini, Somboru, Šidu, Vranju, a protestnim skupovima podršku će pružiti i naša dijaspora u Njujorku, saopštili su organizatori akcije.

Peticiju „Stop rudniku litijuma! Rio Tinto – Marš sa Drine!“ do sada je potpisalo više od 124 hiljade ljudi koji se protive dolasku Rio Tinta i njihovom planu da izvrše eksploataciju litijuma na nekoliko lokacija u Srbiji, a pre svega u dolini Jadra.

Nedavno je aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta dobio na poklon pet ari zemlje, od seljaka u mestu Gornja Nedeljica, baš na mestu gde je planirana izgradnja rudnika. Tom prilikom on je poručio državnom vrhu da im neće proći projekat Rio Tinto. On je u društvu meštana poslao nedvosmislenu poruku: „Samo preko mene mrtvog“.

Ovo pitanje je od izuzetnog značaja za budućnost ove zemlje, a država i dalje sve ugovore od nacionalnog značaja drži u tajnosti. Zato je važno da građani preuzmu odgovornost i ne dozvole ekološku propast Srbije koju najavljuju ekolozi i biolozi, ukoliko Rio Tinto zaista na kraju krene da iskopava litijum i odbacuje ogromne količine jalovine u ekološki čista područja.

Rio Tinto 2 decenije ćutao o artefaktima starim 18.000 godina koje su digli u vazduh

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2.8K Shares
2.8K Shares
Share via
Copy link