Srbija Vesti

Ukoliko nema Prostornog plana, ne postoji obaveza Srbije da se Rio Tinto obešteti

SAVO MANOJLOVIC, DRAGANA DJORDJEVIC
Beograd, 14. januara 2022 - Konferencija za medije "Kreni promeni" i predavanje peticije protiv Rio Tinta ispred zgrade Vlade Srbije. Kutije sa potpisima. Na fotografiji Savo Manojlovic, Dragana Djordjevic. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Pokret “Kreni promeni” predao je danas 290.000 potpisa građana u okviru peticije “Rio Tinto marš iz Srbije”. Aktivista ovog pokreta Savo Manojlović je na konferenciji za medije ispred zgrade Vlade otkrio i na koji način se može ovaj rudarski gigant proterati iz Srbije bez materijalne odštete.

Manojlović kaže da je sve u rukama srpskih vlasti te da je ključ u ukidanju Prostornog plana za najavljeni projekat “Jadar” koji je, kako je naveo, pravni osnov za poslovanje ove kompanije u Srbiji.

– Imamo konkretno pravno rešenje u vezi sa problemom iskopavanja litijuma, kao i dva konkretna zahteva: Prvi je da insistiramo na ukidanju prostornog plana projekta ‘Jadar’, što aktima treba da učine nadležno ministarstvo i Vlada Republike Srbije. Ako ne postoji ovaj Prostorni plan, ne postoji nikakva pravna obaveza Srbije da se Rio Tinto obešteti. Drugi uslov je uvođenje moratorijuma na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma za narednih 20 godina – kazao je danas Manojlović.

Na predlog predsednika Aleksandra Vučića da se uvede moratorijum na iskopavanje litijuma u trajanju od samo godinu dana, Manojlović je imao jasnu poruku vlastima.

– Najavu predsednika da moratorijum bude samo na godinu dana, odbijamo! Smatramo da godinu dana ništa ne menja i taj period služi da se ovaj problem premosti pred izbore, kako bi se situacija smirila. Rio Tinto ili neka druga kompanija moći da nastave sa radom, ukoliko ne ukinemo projekat i uvedemo moratorijum – poručio je aktivista “Kreni promeni”.

Savo Manojlović je dodao kako je u Prostornom planu pronađeno dosta nepravilnosti. Otkriva da on ne sadrži validirane podatke o životnom veku rudnika, da nije urađena studija opravdanosti i da nema elaborata o prirodnim resursima.

Eventualno ukidanje dozvola datih Rio Tintu za istraživanja u Srbiji neće uticati na tu kompaniju jer one svakako uskoro ističu, a istraživanja su završena, ocenio je Manojlović.

Rok državnim institucijama dat je rok od 6 dana za ispunjenje zahteva.

– Vlada i Skupština imaju da na konkretan način sprovedu naše zahteve do 20. januara, u suprotnom krećemo u skupljanje 30.000 potpisa za narodnu inicijativu – upozorio je.

Naučnica Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu zastupaće Narodnu inicijativu. Ona navodi da je oko projekta “Jadar” kontroverzi.

– Naša država dozvoljava aktivnosti koje su štetne po život ljudi i životnu sredinu. Uništava se najkvalitetniji predeo u Srbiji, a Ministarstvo je dozvolilo da se prošle godine izvede studija o uticaju na životnu sredinu, iako su svesni da Rio Sava nije ispunila sve potrebne zahteve – kazala je Đorđevićeva.

Savo Manojlović: Postoji način da Srbija ne plati ni 1 dinar Rio Tintu

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

142 Shares
142 Shares
Share via
Copy link