Magazin Novi Sad

Revizori utvrdili malverzacije, dozvoljena seča na Fruškoj gori prekoračena 370%

fruska-gora-protest-8
Foto: Luftika

Objavljen je Državni Revizorski Izveštaj o poslovanju Javnog preduzeća “Nacionalni park Fruška gora”. On se odnosi na javne nabavke, naplatu i trošenje sredstava prikupljenim od naknade za korišćenje zaštićenog područja prirode za 2019. i 2020. godinu. Sve što je revizor konstatovao je potvrda netransparentnog, nestručnog i nesavesnog upravljanja, kao i malverzacija i zloupotreba. Prekoračenja seča šuma idu i do 375 odsto. JPNP “Fruška gora” dobilo je rok od 90 dana da otklone nepravilnosti, saopštavaju iz pokreta “Odbranimo šume Fruške Gore”.

Nepravilnosti, nesavestan rad “JPNPFG”

Državna revizorska institucija kontrolisala je pravilnost poslovanja Javnog preduzeća “Nacionalni park Fruška gora”:

– Željno smo iščekivali izveštaj državnih revizora. Ovim dokumentom je potvrđeno ono što mi tvrdimo u poslednje dve i po godine kroz naše analize: netransparentno poslovanje Javnog preduzeća “Nacionalni park Fruška gora”, nesavestan rad, što se sve vidi u nalazima Državne revizorske institucije – kaže Dragana Arsić iz pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”.

U izveštaju su obelodanili niz propusta, nepravilnosti i nezakonitosti javnog preduzeća NP-a:

– Revizori su utvrdili brojne nepravilnosti u oblasti javnih nabavki i naplate naknada, ali i u kod ustupanja prava upravljanja nad šumskim zemljištem eko kampa Stražilovo preduzeću koje ga koristi u nešumske namene – rekla je Dragana i dodala:

– Javne nabavke se sprovode upravo na način kako je navedeno u izveštaju, sa dosta propusta. Dobar deo nepravilnosti je suštinske prirode. Biraju se dobavljači koiji ne ispunjavaju uslove konkursa – naznačila je Arsić.

Prekoračenje seča šuma i do 370 odsto

DRI je ustanovio da su urađene i prekomerne seče. To je utvrđeno poređenjem dokumentacije o sklopljenim ugovorima sa izvođačkim projektima i planovima koji su sastavni deo ugovora:

– Došlo se do cifre koja je i nas frapirala. Dozvoljeno prekoračenje seča šuma je u rasponu plus minus 10 odsto u odnosu na izvođački projekat koji se radi na bazi osnova gazdovanja šumama. Imamo prekoračenja u četiri radne jedinice i između 15 odsto i 370 posto. U proseku, to je preko 60 procenata prekoračenja obima seče. U tom javnom preduzeću naravno da nisu imali adekvatan odgovor na pitanje revizora da to dokumentuju i zašto je to tako – naglasila je Dragana.

Ona navodi da je “obrazloženje” da je to uobičajeno i da u telefonskom razgovoru oni sa šumarsko-lovnom inspekcijom dogovore, odnosno dobiju neku saglasnost:

– Oni moraju da imaju tu saglasnost, dokumentaciju da je ta inspekcija bila i dala saglasnost. Oni naravno nemaju takvu dokumentaciju. To nas je najviše zainteresovalo u izveštaju DRI – istakla je Dragana Arsić.

Arsić je ukazala na to da Javno preduzeće NP “Fruška Gora” nema uspostavljenu proceduru planiranja, praćenja i kontrole javnih nabavki, a da nemaju ni proceduru naplate naknada za korišćenje zaštićenog područja prirode od strane raznih korisnika. Sve to, nanosi štetu javnom preduzeću.

Eko kamp, oštećeno preduzeće a i država

Eko kamp Stražilovo je donatorski projekat finansiran 2012. godine u okviru projekta održivog razvoja Nacionanog parka:

– Isto tako interesantno je još nešto što je DRI obelodanio. U pitanju je izvesna malverzacija koja se desila sa eko kampom Stražilovo. To je područje nacionalnog parka koje je dato kao šumsko zemljište na korišćenje privatnoj firmi u nešumske svrhe. Za to nemaju saglasnost i to je protivzakonito – kaže Dragana.

Ona ističe da taj eko kamp nije smeo biti otuđen na način da se da privatnom licu bez ugovora o zakupu. Tako je oštećeno i samo javno preduzeće i država.

Da li će JP JP Nacionalni park Fruška gore navedene nepravilnosti ispraviti u roku od 90 dana?

– Moramo da verujemo, ali nisam optimista, tim pre što je v.d. generalnog direktora već četiri godine na toj poziciji što je i revizor konstatovao. Ne mogu da gajim veliki optimizam, ali je jako dobro što imamo u javnosti ovaj izveštaj i što je to na neki način potvrda našeg aktivističkog rada u prethodne 2,5 godine, jer smo tvrdili da imamo nesavesno gazdovanje i upravljanje javnm dobrom. Epilog ćemo videti – kazala je Dragana Arsić.

Vučić obavestio, u pitanju nelegalna seča

Povodom napada na aktivistu pokreta Odbranimo šume Fruške gore Petra Živanovića i rasvetljavanja slučaja Dragana Arsić je rekla:

– Predsednik Vučić nas je obavestio da je u pitanju i situacija nelegalne seče, a poslednje zvanično što znamo je informacija od Policijske uprave Sremska Mitrovica. Istražni postupak još je u toku jer se proširuje baš zbog situacije u kojoj je Petar Živanović napadnut. Podneta je krivična prijava protiv izvršilaca ovog nasilničkog dela – zaključila je Dragana Arsić u uključenju za “Dan uživo” na TV N1.

Direktor NP Fruška gora pobegao sa radnog mesta tokom protesta zbog korupcije i prebijanja aktiviste koji je fotografisao ilegalnu seču šume

OGLAS

993 Shares
993 Shares
Share via
Copy link