Magazin

Republička tužiteljka izvirila iz ilegale i saopštila nam da policija nije tukla građane

Republička tužiteljka Zagorka Dolovac prekinula je višegodišnju medijsku ćutnju i u podužem intervjuu objavljenom u Blicu ispričala bezmalo ništa, tj. ništa bitno za javni interes. Javnost osnovano dovodi u sumnju njen rad i nepristrasnost, a pojedini delovi njenog intervjua dodatno su raspirili nezadovoljstvo dela građana.

Sudeći po komentarima na internetu i društvenim mrežama, javnost je najviše razbesneo njen stav o policijskim “intervencijama” na julskim građanskim demonstracijama, za koje tvrdi da su bile “u skladu sa zakonom”, iako je čitav svet ostao zgrožen onakvom policijskom brutalnošću.

U pauzama neodgovaranja na konkretna pitanja, najpre u vezi sa vlastodržačkim aferama, a o kojima čitava nacija godinama čeka da se izjasni , Dolovac je, po ugledu na svoje “šefove” imala unapred pripremljen demagoški aksiom zvani “negativna politička kampanja”.

Tako su pitanja na sve goruće teme (Krušik, Savamala, Jovanjica…), ostale bez konkretnog odgovora, uz ubeđivanje da se tužilaštvo bavi činjenicama, a ne nagađanjima i da sve to mahom nije u njenoj nadležnosti.

Tako se, u naletima nagađanja o soptvenoj nadležnosti i obavezama, tužiteljka dotakla i poslednjih antirežimskih građanskih demonstracija, koje su, pored masovnog broja provokatora i izazivača nereda, obeležile i brutalne, gotovo divljačke intervencije znatnog broja pripadnika policije.

Ono što je rekla je samo dodatno potvrdilo da je za čitavu javnost, a posebno nju samu, možda bilo bolje da je nastavila da životari u medijskoj i profesionalnoj ilegali.

“Mislim da je danas svima jasno da je tokom navedenih protesta sila bila upotrebljena od strane dela demonstranata upravo protiv državnih institucija i policije. Policija je reagovala u skladu sa zakonom radi uspostavljanja javnog reda i mira. Ni u jednoj zemlji u svetu u kojoj postoji vladavina prava i stabilna državna organizacija takva upotreba sile od demonstranata ne bi bila dozvoljena i nasilnici bi bili kažnjeni.

Da li je bilo prekoračenja upotrebe sile od pojedinih policijskih službenika, a što bi predstavljalo krivično delo, to će biti utvrđeno kroz postupke koji se trenutno vode. Jedan od njih je i postupak pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu protiv zasad nepoznatih policijskih službenika zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zlostavljanje i mučenje iz Čl. 137 Krivičnog zakonika. Nadležno tužilaštvo će obavestiti javnost o ishodu tog postupka”, izjavila je Dolovac.

Ono što međutim, očigledno, samoj tužiteljki nije jasno i što verovatno najbolje oslikava “postojanje vladavine prava” u zemlji čiji je ona glavnotužilački funkcioner jeste činjenica da se i posle puna tri meseca od protesta, i dalje vode “postupci” koji utvrđuju postojanje krivičnog dela u postupanju policije na protestima, iako su mahom sva ovekovečena video-snimcima.

Takođe, nije odgovorila niti objasnila kako je moguće da su posle tri meseca neki policijski službenici, koju su osumnjičeni za zlostavljanje i mučenje, “zasad nepoznati” i da li će do njihove identifikacije proći isto koliko i do njenog sledećeg intervjua, a u kome ponovo neće ispostaviti račune o svom radu građanima Srbije koji je plaćaju.

Do identifikacije “zasad nepoznatih”, ekipa Nova.rs poziva Republičku tužiteljku da obrati pažnju na snimke svih brutalnih intervencija policije sa julskih demonstracija i još jednom razmisli da li u njima najpre ima nečeg ljudskog, a kamoli “sklada sa zakonom”.

Kordon Žandarmerije gazi i divljački šutira mladića na Terazijama

Napad na autističnog dečaka u Novom Sadu, osumnjičen bivši načelnik policije

Pretučeni jer su sedeli na klupi

Još jedan dokaz sklada sa zakonom

I novinari na meti čuvara javnog reda i mira

Otišli da prijave krađu kola, pa 13 sati mučeni u policiji

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

157 Shares
157 Shares
Share via
Copy link