Srbija Vesti

REM o Kristijanu Goluboviću na TV-u: Ne smemo da uskraćujemo prava bivšim robijašima

jovana-kristijan
Foto: Printscreen

Zamenik predsednika Saveta REM Milorad Vukašinović izneo je mišljenje da su trenutni procesi u društvu veoma opasni, te da je na delu frontalni napad na institucije i integritet ličnosti i prava i slobode članova Saveta regulatornog tela za elektronske medije.

Vukašinović je na sednici parlamentarnog Odbora za kulturu i informisanje izjavio da se radi o „procesu dehumanizacije jednog tela, kojim upravlja ogroman kapital i poslovni uticaj kakav se mimikrijski i bezdušno kamuflira iza nezapamćene tragedije u Osnovnoj Školi ‘Vladislav Ribnikar’ i Mladenovcu“.

Nametnuti diskursi

– Predsednica Saveta REM Olivera Zekić je od predsednika jednog pokreta označena kao odgovorna za smrt najmanje troje dece u ‘Vladislavu Ribnikaru’. Protiv člana REM Božidara Zečevića izašla je pogromaška poternica u listu Danas – rekao je Vukašinović,a prenosi FoNet.

Uz tvrdnju o iscrtavanju kukastog krsta ispred svoje zgrade, Vukašinović je naveo da je osumnjičeni za to delo u novosadskom tužilaštvu izjavio da je bio pod uticajem propagande iz programa Televizije Nova S.

– Bojim se da inspiratori napada na integritet članova Saveta REM ne sede ovde, nego u jednom medijskom generalšatbu, koji ne poznaje empatiju prema žrtvama tragedija i cinično smišljaju kako da se ovo društvo gloži oko nametnutih diskursa – rekao je Vukašinović.

Povodom zahteva za ostavkama članova Saveta REM, Vukašinović je izjavio da niko od njih nije srastao sa stolicom.

– Nemojte da imate dilemu da ukoliko bilo ko od nas proceni da je interes društva da damo ostavke da bismo to učinili, ali ja to nikada neću uraditi pod pritiskom onih koji ne smeju da kažu da je NATO izvršio agresiju 1999. godine na moju zemlju – rekao je Vukašinović.

„Hepi i Pink ispunili sve uslove“

Članovi Odbora raspravljaju o izveštaju REM o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga od oktobra 2022. do marta ove godine, sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja.

– Pružaoci medijskih usluga su ozbiljno shvatili svoje dozvole i elaborate i ispunjavaju sve uslove i sve što su obećali da će učiniti kada im je Regulatorno telo za elektronsko medije (REM) dalo frekvencije – izjavio je na istoj sednici Stevica Smederevac iz Službe REM za nadzor i analizu programa emitera.

Smederevac je rekao da nisu tačne tvdnje da programi pružalaca medijskih usluga ne ispunjavaju uslove iz tih dozvola.

– U prvom periodu možda postoje manji nedostaci, ali od 1. januara REM kontorliše ispunjavanje svih parametara – izjavio je Smederevac.

On je rekao da je RTV Pink ispunila sve zakonske uslove i obaveze iz dozvole za emitovanje na teritoriji cele Srbije i da zakon navodi da moraju postojati zastupljeni žanrovi, ali ne i u kolikom procentu.

Za Hepi se tvrdi da su rijaliti programi krivi za sve, a ta TV godinu i po dana nema nikakve rijalitije, izjavio je Smederevac.

Prema njegovim rečima, TV B92 zaostaje za svojim elaboratom.

– To će im biti predočeno, razgovaraćemo sa njima, dok je TV Prva ispunila sve uslove, kao i Pink i Hepi – naveo je Smederevac.

Savet REM je bio proaktivan i prepoznao je problem izveštavanja o nasilju, izjavio je Smederevac i dodao da se pravi razlika između izveštavanja u štampanim i elektronskim medijima. Elektronski mediji su pod oštrijom stegom regulacije, rekao je Smederevac.

On je naveo da REM dobija „silesiju prijava“ da se nešto događa u rijalitiju, kao što su scene nasilja, ali da kada službe pogledaju – „toga nema“.

– Skandalozne i nasilne trenutke TV ne emituju, jer imaju 30 sekundi odloženo, ali štampani mediji to prikazuju, odnosno kroz klipove na društvenim mrežama ili sa zatvorenih kanala – izjavio je Smederevac.

O pojavljivanju Kristijana Golubovića na TV

Što se tiče pojavljivanja kriminalca Kristijana Golubovića na televiziji, Smederevac je rekao da je medijima i regulatorima zabranjeno da uskraćuju građanska prava licima koja su odslužila kazne i sa zakonske kazne im nije zabranjeno pojavljivanje.

Predsednik Odbora Siniša Kovačević je izjavio da iako se rijaliti programi sada ne emituju, to ne znači da njihov uticaj prestao.

Poslanik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović je rekao da su opozicione partije tražile da se razmatra izveštaj od avgusta, a ne od oktobra.

Član parlamenta iz Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec je odgovorio da se ne traži „dlaka u jajetu“ da li je avgust ili oktobar i dodao da je vladajuća koalicija izašla u susret opoziciji na toj temi.

Izvor: FoNet, 021

Goca Tržan van sebe nakon Kristijanovih tvrdnji da su imali intimne odnose

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link