Magazin Srbija

Odbornici u Rekovcu jednoglasno protiv kopanja litijuma na teritoriji njihove opštine

LITIJUM
Foto: N1 / Milan Nikić

Na današnjoj sednici SO Rekovac svi odbornici su glasali za stopiranje daljeg istraživana litijuma i bora na teritoriji opštine Rekovac.

“Danas je na sednici SO Rekovac jednoglasno doneta odluka da se po skraćenom postupku pristupi izradi izmene i dopune Prostornog plana opštine Rekovac u cilju stopiranja daljeg istraživanja i eventualne eksploatacije litijuma, bora i prateće asocijacije minerala na teritoriji opštine Rekovac. Ovo je mali, veoma značajan korak u našoj borbi, ali i dalje treba budno motriti da se ta odluka zaista i sprovede, kao i šta se dešava na terenu. Takođe, važno je da svi shvate da se moraju braniti i ostala ugrožena područja, Loznica pre svega! Nema odustajanja!”, objavljeno je na FB grupi “Neko brine za Levač”.

Prvo istraživanje litijuma na teritoriji Rekovca odobreno još 2017. godine, ali su Rekovčani to saznali tek ove godine.

Iz tog razloga, došlo je do pobune koja je kulminirala organizovanjem protesta 3. septembra, a 23. oktobra žitelji Dragova sprečili su pristup zemljištu za nenajavljeno rudarsko istraživanje.

U Rekovac su danas stigli predstavnici ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastukture, a kojim povodom nije poznato.

Kada „Jaroslav Černi“ ode u ruke privatnika živećemo kao u „Rio Tinto“ reklami

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

392 Shares
392 Shares
Share via
Copy link