Magazin Srbija

Tvrđavski most u Nišu ušao u Ginisovu knjigu rekorda zahvaljujući najdužoj rekonstrukciji

niski-most-ginis
Foto: Juznevesti.com/UG

Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu 14. oktobar je I dan kada je ovaj grad završio u Ginisovoj knjizi rekorda.

Grad Niš ponosni je “ginisovac” u najdužem rekonstruisanju mosta, a ovom “priznanju” su kumovali Niški gerilci.

Predstavnici Ginisa – gospodin Longnouz i gospodin Fejker, predali su priznanje srpskom predstavniku Ginisa gospodinu Prolongiću i plakete povodom obaranja rekorda u kategoriji “Najduže trajanje rekonstrukcije mosta do 50 metara“.

Ovo priznanje Tvrđavski most dobija jer je rekordnih 222 dana, 23 sata i 23 minuta u rekonstrukciji, a to se nije do sada dešavalo – naglasila su gospoda iz Ginisa,a prenose gerilci.

Ekipa Urbane gerile Niš, kako kažu, bila je domaćin predstavnicima Ginisove knjige rekorda i dobila zadatak da plakete povodom ovog rekorda, koji nije zabeležen u svetu, uruči predstavnicima Direkcije za izgradnju, kao i Gradskom veću i gradonačelnici.

Inače, Tvrđavski most u Nišu rekonstruiše se od početka marta ove godine, pišu Južne vesti.

Za to je izdvojeno 60 miliona dinara, a bilo je najavljeno da će sve biti gotovo za 4 meseca. Kucamo na vrata novembra, a kraj rekonstrukcije se još ne nazire, pa je Niš zato s pravom i upisan u Ginisovu knjigu u kategoriji najduže rekonstrukcije mosta od 50 m.

Podsetimo, niška Urbana gerila je grupa anonimnih aktivista, koji za sebe kažu da su “alternativa neradu, bahatosti i apatiji u gradu”. Njihove akcije uvek plene pažnju, a bilo je tu polaganja venca na panj, takmičenja u preskakanju bankine, farbanja Tvrđave u roze, te sađenje cveća, pecanje i proslava rođendana udarnim rupama.

Na Margeru su farbali betonske kugle, “kitili” otpadom jelku u centru Niša kako bi skrenuli pažnju na loše okićen grad i roštiljali mesom “dimljenim” na zagađenom vazduhu.

Građani moraju da budu aktivniji, poručuje ova grupa, da uvide svoju moć i da shvate da, ukoliko oni ne ukažu na to što im smeta, drugi im neće rešavati probleme.

U Domu za stare u Novom Sadu korisnici ZAKLJUČANI već 8 meseci, otkazan i izlet na Frušku goru

31 Shares
Share via
Copy link