Kroz istoriju su ljudi međusobno delili svoje priče i običaje kako bi sačuvali svoj nacionalni identitet. Tradicionalni recepti su se prenosili sa kolena na koleno i tako oblikovali našu kulturu i otkrivali nam koji sastojci su se koristili za pravljenje istih.
U zavisnosti od država postoje jela koja su specifična, po sastojcima i običajima koji taj region dele. Tako je mediteranska kuhinja poznata po bogatstvu boja, upotrebi biljnih ulja i brojnih začina. Mi ćemo u ovom tekstu dati predlog recepata koje su poznate u našem regionu i koji nas svojim mirisom i ukusom vraćaju u detinjstvo.
Sarma – savršeno jelo za zimu
Sarma je jelo bez kog ne može da se zamisli nijedna zimska trpeza. Duboko je ukorenjena u našu tradiciju i svaka domaćica ima svoj način ili caku koju doda osnovnom receptu. Odlična je da se jede uz domaći hleb ili pogaču, a kako biste sprečili brzo sušenje, mi savetujemo kutije za hleb koje čuvaju svežinu duže vreme.
Sastojci za pripremu:
- 1 glavica kiselog kupusa (oko 1,5kg)
- 1 šolja pirinča
- 500g mlevenog mesa (svinjskog, junećeg ili kombinacija oba)
- 2 srednje glavice crnog luka
- 1 manja šargarepa
- 1 čen belog luka
- 150g sušene slanine
- Par komada suvog mesa ili rebara
- 1 kašika vegete
- ½ kašičice ljute mlevene paprike
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- Lovorov list
- So i biber po ukusu
- Ulje ili mast
Priprema fila:
Na malo ulja ili masti prodinstati crni luk iseckan na kockice i dodati sitno iseckan beli luk i šargarepu. Dodajte malo slaninice da se proprži. Pirinač je potrebno očistiti i oprati i dodati u smesu uz mleveno meso, crvenu papriku i začine i pržite dok ne dobije smeđu boju. Sve promešati. Držite još malo na vatri i zatim sklonite sa ringle.
Priprema kupusa i savijanje sarmi:
Uklonite spoljne listove kupusa i pažljivo odvajajte listove. Ukoliko su preveliki, isecite ih na pola i odstranite deblje delove listova, tačnije koren. Što je veći list biće vam veća sarma kad je uvijete. Obarite na kratko listove u vodi. Kada su omekšali stavite malu količinu vašeg punjenja na sredinu lista. Savijte donji deo lista ka unutra, zatim bočne i na kraju urolajte.
Kuvanje:
Na dno šerpe složite listove kupusa da ga obložite. Slažite sarme jednu do druge, po želji ubacite par komada suvog mesa i lovorov list,a zatim ih prelijte vodom tako da budu pokrivene i za kraj ih takođe pokrijte listovima kiselog kupusa. Poklopite lonac i stavite u rernu na oko 190 stepeni da se krčkaju 4 sata.
Poslužite toplu sarmu i uživajte u ovom tradicionalnom obroku.
Gulaš – gurmanski užitak
Gulaš je odlično jelo ukoliko spremate unapred i želite da imate gotov obrok nekoliko dana. Kao i kod sarme, možete recept izmeniti po svom ukusu i dadati ono što vama odgovara. Gulaš se dugo kuva, tako da ako ipak nemate vremena, dobra opcija je leskovačka mućkalica za celu porodicu.
Sastojci koji su vam potrebni:
- 750g mesa, najbolje je koristiti junetinu, odrezak ili juneći but
- 2 glavice crnog luka, stno seckanog
- 2 čena belog luka, sitno seckanog
- 2 velike šargarepe, iseckane na kolutove
- 2 veće paprike, iseckane na kockice
- 2-3 kašike ulja ili masti
- 2 kašike slatke crvene paprike
- 1 kašika ljute crvene paprike, opciono
- 1 kašičica koncentrata od paradajza
- Lovorov list
- So i biber po ukusu
- 1 litar govedje supe ili vode
Priprema:
- Isecite meso na komadiće i uklonite višak masnoće ako je potrebno.
- U velikom loncu ili dubljoj posudi zagrejite ulje ili mast i dodajte crni luk da se prodinsta, a zatim i beli luk i pržite zajedno nekoliko minuta.
- Dodajte komade junećeg mesa u lonac i dinstajte sa lukom dok meso ne dobije boju.
- Dodajte mlevenu papriku i promešajte.
- Zatim dodajte iseckanu papriku i šargarepu, koncentrat od paradajza, lovorov list i začine po želji pa prelijte goveđom supom ili vodom tako da pokrije meso.
- Kuvajte gulaš na laganoj vatri 1,5-2 sata uz povremeno mešanje, dok meso ne postane mekano i sočno.
- Poslužite ga uz pire krompir, pirinač ili testeninu za bolji ukus i pospite svežim peršunom za dekoraciju.
- Uživajte!
Gibanica – odličan izbor za predjelo
Ovo je jedan predlog za jelo koje možete spremiti za doručak ili večeru ili ga poslužiti uz druga jela. Pogledajte kako pripremiti pravu domaću kobasicu koja je savršen prilog uz ovo jelo.
Sastojci za pripremu:
- 500g svežih ili zamrznutih kora za pitu, najbolje bi bilo da nađete domaće
- 500g svežeg sira, najčešće se koristi feta ili sveži kravlji sir
- 4 jaja
- 200ml jogurta
- 100ml ulja
- 200ml kisele vode
- 100g otopljenog maslaca, za premazivanje
- So i biber po ukusu
Priprema:
- Zagrejite rernu na 200 stepeni i pokrijte pleh papirom za pečenje.
- Izgnječite sir u jednoj posudi, a u drugu ubacite umućena jaja, jogurt, vodu, ulje i začine po želji pa promešajte dok ne dobijete jednoličnu masu.
- Kore rasporediti po radnoj površini, posuti sa malo sira. Preko ove kore stavite sledeću koru, opet pospite sirom pa sledeću koru i ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore.
- Zamotajte u rolat, stavite u tepsiju i premažite smesom od jaja i jogurta.
- Gibanicu stavite u zagrejanu rernu i pecite 40-45 minuta dok ne porumeni.
- Pitu možete poslužiti toplu ili hladnu kao odličan izbor za predjelo. Prijatno!
Ovo su recepti koji su popularni u našim krajevima i mogu se spremiti na više načina. Ako ste vegan možete modifikovati po vašoj želji i naći zdravu zamenu za neke od ovih sastojaka.
Dodaj komentar