Uncategorized

Reč stručnjaka: Više od 70% Kineske četvrti nebezbedno i neiskoriščeno

Grad Novi Sad je angažovao tim nezavisnih eksperata koji je analizirao stanje infrastrukture u Kineskoj četvrti, nekadašnjem industrijskom kompleksu „Petar Drapšin“.

Prema toj analizi, 71 odsto objekata nije bezbedno, a od ostalih, samo četiri objekta su u relativno dobrom stanju, dok je šest ocenjeno da su u dobrom stanju, a četiri objekta iz katastarskih knjiga uopšte ne postoje na ovoj parceli.

„Kako bi se stekla potpuna slika o trenutnoj situaciji u tzv. Kineskoj četvrti, Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove dostavila je podatke o trenutnim zakupcima. Na osnovu toga, Radna grupa za kapitalne infrastrukturne projekte u okviru realizacije projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ tokom jula i avgusta u prostorijama Studentskog kulturnog centra „Fabrika“ obavila je razgovore sa zakupcima u cilju stvaranja jasne slike o potrebama i poslovima koje obavljaju“, saopšteno je iz Gradske kuće.

Dodaje se da je od ukupne površine u nekadašnjem industrijskom kompleksu „Petar Drapšin“, 62odsto prostorno neiskorišćeno ili se u objektima ne odvija nikakva delatnost. Od ukupnog broja objekata 21,3 odsto su prazni, 23,14 odfsto su magacini, a 8,3 odsto predstavljaju objekti koji se bespravno koriste ili je ključ u sudu.

Kada je reč o objektima u kojima se odvija određena proizvodna ili uslužna delatnost, dominiraju majstorske radionice, objekti vezani za sportske delatnosti i ugostiteljski objekti.

kineska cetvrt GNS 1
Foto: Grad Novi Sad

Od ukupno 32 majstorske radionice, čak 62,5 odsto čine uslužni zanati, ali ni u jednoj od njih se ne odvijaju stari zanati, umetnički zanati i domaća radinost.

Kulturnom stvaralaštvu pripada samo 9,2 odsto. Njega čine: četiri institucije kulture, svega tri slikarska ateljea, tri muzička ateljea, jedno pozorište i dva objekta za organizovanje kulturnih i umetničkih dešavanja. Zanimljiv je i podatak da se samo jedna žena vodi kao zakupac na ovom prostoru, dok su svi ostali zakupci muškarci.

Kako bi se utvrdili dalji koraci u razvoju ovog prostora, Fondacija „Novi Sad 2021“ pokreće niz otvorenih razgovora pod nazivom „Divan“ za širu javnost, dok je Gradska uprava za kulturu pokrenula Forum kulture za stručnu javnost.

Analiza trenutnog stanja objekata i zakupaca u okviru nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“, Novosađanima poznatiji kao tzv. Kineska četvrt, bila je jedan od preduslova za mogućnost razvoja kvalitetnog dijaloga, koji treba da rezultira jasnim smernicama u daljoj revitalizaciji i razvoju ovog prostora.

Prvi plan i prvih devet ulica prvog Novog Sada

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link