Film Magazin

Reakcije na film o Diani Budisavljević: U Srbiji jeza, u Hrvatskoj bura

Film Dnevnik Diane Budisavljević, o herojskom spasavanju pravoslavne dece iz logora u Jasenovcu, sinoć je imao svoju televizijsku premijeru i u Srbiji i u Hrvatskoj.

Istovremeno je prikazan na dva medijska servisa – RTS i HRT.

Reakcije su podeljene.

U Srbiji nije bilo mnogo zvaničnih reakcija, ali su građani izražavali svoje stavove putem društvenih mreža. Mahom je to bilo divljenje prema hrabrosti i odvažnosti koju je pokazala Diana, o kojoj se do skoro tako malo i nepravdeno znalo.

U Hrvatskoj je situacija potpuno drugačija.

Predsednik susedne države Zoran Milanović je na udaru desničarskih političara i portala zbog antifašističkih stavova izrečenih na komemoraciji u Jasenovcu, a emitovanje filma Dnevnik Diane Budisavljević na HRT-u dodatno je razbesneo desni politički spektar Hrvatske.

Mianović je na komemoraciji u Jasenovcu rekao kako bi tablu HOS-a, na kojoj je uklesan pozdrav „Za dom spremni“, trebalo negde baciti.

Pored ovog istupa, desnicu je iznerviralo i emitovanje filma “Dnevnik Diane Budisavljević” u udarnom terminu na HRT-u.

Skoro svi desni portali, uz tvrdnje da je film “pun falsifikata”, kao i da Budisavljevićeva nije mogla sama da spasava decu već su joj u tome, navodno, pomogle ustaške vlasti, ukazuju na činjenicu da je film u isto vreme prikazan na HRT-u i RTS-u.

– Ova iznenadna TV saradnja je čista, gola, politička provokacija kojoj danas aplaudira kompletan pravoslavni kler, ali i ono što se zove beogradska čaršija – piše u osvrtu portala “Kamenjar”, koji prenose svi desni portali.

Film o spasavanju srpske dece iz ustaških ruku za ove medije je – “kontroverzan”.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović reagovao objavom na svom Fejsbuk profilu.

On se na početku objave ogradio rečima da kada je rekao da ploču treba baciti, nije mislio na imena ljudi koja su uklesana na njoj i da nije hteo da obezvredi ili umanji žrtvu poginulih pripadnika HOS, koji zaslužuju duboko pošovanje i trajnu zahvalnost.

Ipak, na kraju svog obražanja pozvao je Hrvatski sabor da zakonom zabrani veličanje ustaštva.

Neću čutati, istakao je, pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva i za nesmetano širenje mržnje i laži, rekao je Milanović.

– Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu doveka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj istoriji – poručio je predsednik Hrvatske.

Potresna ispovest zatočenice logora NDH: Ustaše su mi ubile 86 rođaka, cela Sava je bila grobnica

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

144 Shares
144 Shares
Share via
Copy link