Srbija Vesti

Reakcija Autonomnog ženskog centra o kršenju Kodeksa novinara u slučaju prijave silovanja u Nišu

Autonomni ženski centar

Autonomni ženski centar upućuje reakciju na tekst „Leskovačanka prijavila lažno silovanje u Nišu, htela da se osveti bivšem momku, sad može da završi u zatvoru“ objavljen dana 6.1.2023. godine na portalu Luftika.

U navedenom tekstu objavljene su informacije da je žena iz Leskovca, koja je nadležnim institucijama prijavila slučaj (grupnog) silovanja u Nišu, to učinila „iz osvete bivšem momku“, da je „sklona alkoholu“, a da je muškarac koga je optužila za seksualno nasilje „bio veoma saradljiv i ubedljiv“, te da „nije postojala ni mrvica sumnje da joj je on na bilo koji način naudio“.

Sve iznete informacije su prenete od strane neimenovanih izvora, što je ostavilo prostor za izražavanje sumnje u njihovu istinitost i kršenje više odredbi Kodeksa novinara Srbije iz poglavlja I Istinitost izveštavanja.

Medijsko izveštavanje se nakon saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova, na koje je Autonomni ženski centar odmah reagovao, zasnivalo na podacima neimenovanih izvora, te se nije sačekalo da Više javno tužilaštvo u Nišu, kao nadležni organ predistražnog postupka, izda saopštenje (zvanična informacija da nije pokrenut postupak za krivično delo Lažno prijavljivanje data je medijima dana 10.1.2023.).

Smatramo da ovakvo medijsko izveštavanje ima dugoročne posledice, kako na ženu o kojoj je reč, tako i na sve druge žene koje su preživele ili koje će preživeti seksualno nasilje, zbog smanjenja empatije javnosti prema žrtvama, neverovanja u njihov iskaz i relativizovanja seksualnih zločina.

Marija, budi zahvalna što te trpe – imaš 40 i dete!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link