Srbija Vesti

MUP se zvanično oglasio o navodnom silovanju Leskovčanke u Nišu

silovanje-devojka

Srpska javnost uznemirena je prijavom devojke iz Leskovca (29) koja je tvrdila da su je 30. decembra u toaletu kafića u centru Niša seksualno napala četvorica mladića. MUP se danima nije zvanično oglašavao o ovom slučaju, pa su u medijima i javnosti počeli da isplivavaju neprovereni detalji iz policijske istrage.

Originalni tekst koji je sadržao detalje iz istrage je izmenjen, a zvanično soapštenje MUP-a od 5. januara preneseno u celosti:

Pripadnici niške policije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, a nakon detaljnih provera, utvrdili su da je dvadesetdevetogodišnja devojka iz Leskovca lažno prijavila da je silovana 30. decembra prošle godine, saopštio je kasno sinoć MUP Srbije.

U saopštenju se navodi da je devojka u razgovoru pre poligrafskog ispitivanja priznala policiji da je lažno optužila dvadesetdevetogodišnjeg muškarca za silovanje, kao i lažno navela mesta gde je navodno silovana.

“Apelujemo na medije i javnost da ne iznose neproverene informacije, jer na taj način ometaju rad policije i tužilaštva”, rekli su u MUP-u.

Bilo je to drugo saopštenje MUP-a u toku 5. januara, a nakon što se prethodnih pet dana nije zvanično oglašavao povodom informacija u medijima i na društvenim mrežama da je devojka prijavila niškoj policiji grupno silovanje, od strane četiri osobe, i da se ono dogodilo posle 22 časa u toaletu kafića u centru grada.

U nedostatku zvaničnih podataka, u medijima su od 31. decembra objavljivane nezvanične informacije, među kojima su se našli i različiti datumi navodnog silovanja ili protuvurečne okolnosti pod kojima se ono dogodilo, kao i spekulacije o slučaju.

“Policijski službenici su obavili razgovor sa dvadesetosmogodišnjom ženom, izvršili uviđaj u ugostiteljskom objektu, koji je navela kao mesto događaja, kao i u njenom stanu gde je zatečena, i sa oba mesta izuzeti su predmeti koji su poslati na veštačenje. Policija je, takođe, obavila razgovor sa zaposlenima u navedenom ugostiteljskom objektu, kao i sa osobama za koje postoje indicije da mogu biti povezane sa ovim slučajem. Prikupljene informacije dostavljene su Višem javnom tužilaštvu u Nišu na dalju nadležnost”, naveo je MUP 5. januara.

U Višem javnom tužilaštvu kazali su da “preduzimaju potrebne provere svih okolnosti u okviru predistražnog postupka” i da krivično delo još nije kvalifikovano.

Peticiju potpisalo više od 16.000 građana

U očekivanju zvaničnih informacija policije i tužilaštva o ovom slučaju, niška inicijativa Kreni- Promeni pokrenula je onlajn peticiju, koju je juče potpisalo više od 16.000 građana.

U peticiji se traži od nadležnih institucija da obaveste javnost o slučaju prijavljenog grupnog silovanja devojke u kafiću u centru Niša.

“U ime Nišlijki i Nišlija, ali i svih građana Srbije, kao i u ime svih žena koje se konstantno osećaju nesigurno onog trenutka kada kroče na ulicu, od tužilaštva i niške policije zahtevamo hitnu reakciju i adekvatno obaveštavanje javnosti o ovom slučaju. Iz niške policije još nema naznaka da se ovaj slučaj adekvatno rešava. Usled nedostatka informacija, to ostavlja prostor za osećaj nesigurnosti i među građane širi paniku. Ovakvi slučajevi i manjak informacija dovode da se devojke i žene ne osećaju bezbedno“, saopštili su u zahtevu Kreni- Promeni Niš.

Prema navodima medija, devojka je nakon navodnog silovanja otišla do svog stana i najpre pozvala drugaricu, a potom Hitnu pomoć i policiju, prijavljujući da je silovana od strane četvorice mladića.

“Nadležne insituticije, pogotovu one koje brinu o bezbednosti građana, i pogotovu u slučajevima koji mogu da uznemire javnost, morale bi pravovremeno i na adekvatan način da saopšte ono što mogu, a vodeći računa o prezumpciji nevinosti i pravima svih aktera. To bi moralo da bude pravilo koje bi između ostalog doprinelo smanjenju tabloidnog i drugog uznemirenja javnosti, kao što se dogodilo u ovom slučaju”, rekao je za Danas Dragan Đorđević, predsednik Odbra za ljudska prava i član Saveta za štampu.

On je dodao da bi “adekvatna transparetnost” ovakvih institucija doprinela i smanjenju spekulacija u javnosti, do kojih neminovno dolazi, a koje su štetne po sve aktere i rasvetljavanje događaja.

Šta su objavljivali mediji

Mediji su do sada objavili, pozivajući se na nezvanične izvore, da policija prilikom uviđaja u kafiću i u stanu devojke “nije našla materijalne dokaze”.

Oni su pisali da je mladić na koga je devojka ukazala u razgovoru sa policijom negirao delo i “pokazao poruku u kojoj mu je ona sama napisala da je silovana”.

Prema njihovim navodima, u izveštaju doktora sudske medicine se navodi da “na genitalijama devojke nisu nađene povrede, ali da na telu jesu uočene modrice za koje se ne zna odakle potiču”.

Devojka je navodno pred policijom tri puta menjala iskaz u vezi sa mestom na kojem se dogodilo silovanje, te pominjala i kafić i stan, a navodno je saopštavala i različit broj osoba koje su je napale.

AŽC: Zaštitnik građana da ispita postupanje policije

Povodom saopštenja PU Niš u kome je navedeno da je „u razgovoru pre poligrafskog ispitivanja dvadesetdevetogodišnja devojka priznala policiji da je lažno optužila dvadesetdevetogodišnjeg muškarca za silovanje, kao i mesta gde je navodno silovana“ Autonomni ženski centar apeluje na Zaštitnika građana da preispita rad PU Niš i način na koji su uzimane izjave od dvadesetdevetogodišnje devojke kada joj je predočeno da će biti podvrgnuta poligrafskom ispitivanju. Iz ove organizacije dodaju i da su „zgroženi postupanjem“ niške policije.

Iz AŽC takođe apeluju na Više javno tužilaštvo u Nišu da, kao nadležni predistražni organ, obavesti javnost o tome u kom pravcu je vođen postupak i šta je od dokaza izvedeno, te da nastavi rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog slučaja kako bi tužilaštvo donelo odluku o tome da li ima osnova za pokretanje istražnog postupka ili nema.

– Autonomni ženski centar je zgrožen načinom na koji je PU Niš obavestila javnost da se radi o „lažnoj prijavi“, i to nakon što se nedelju dana nije ni znalo da li policija uopšte postupa po prijavi i na koji način. Iz iskustva Autonomnog ženskog centra u radu sa ženama koje su preživele seksualno zlostavljanje, deluje da se policija u Srbiji, kada su u pitanju slučajevi prijave seksualnog nasilja, samo bavi time da dokaže da se radi o „lažnim prijavama“, i preuzima ulogu i tužilaštva i suda u donošenju odluke o tome da li se radi o osnovanoj sumnji da je učinjeno krivično delo ili ne. Dodatno zabrinjava kako će saopštenje MUP-a, u kome su ključne reči „lažna prijava“ i „poligraf“ uticati na buduće žrtve da uopšte prijave seksualno nasilje koje dožive – ističe AŽC.

Kako se dodaje, posebno je sporan način na koji se osobe koje prijavljuju seksualno nasilje, nakon ko zna kolikog broja prethodno datih izjava, podvrgavaju poligrafskom ispitivanju.

-Neke žene koje su to doživele saopštile su Autonomnom ženskom centru da su govorile da su „sve izmislile“ samo da bi sebe spasile dalje torture koju su doživele u policiji. Nedavno je u drugom slučaju prijave silovanja žena bila ispitivana od strane policijskih službenika koji nisu nadležni da postupaju u slučajevima silovanja, o tome kakav je otpor pružala, pa su joj podsmešljivo govorili da „se nije dovoljno branila“. Na žalost, one koje se brane, kao što deluje da je slučaj u još nerazjašnjenom ubistvu devojke na Zvezdari, mogu da budu ubijene upravo zbog toga što su pružale otpor – ističe AŽC.

Zbog svega navedenog ASŽ apeluje na Zaštitnika građana da ispita rad PU Niš, „a posebno koliko puta i na koji način je devojka koja je prijavila silovanje davala iskaze policijskim službenicima, i kojim konkretno (da li samo inspektorima za krvne i seksualne delikte ili i drugima koji nemaju nadležnost za postupanje u ovim slučajevima); koliko dugo (vremenski) je devojka koja je prijavila silovanje boravila u prostorijama PU Niš, pre nego što je istoj predočeno da će biti podvrgnuta poligrafskom ispitivanju; da li su policijski službenici obavestili dežurnog zamenika Višeg javnog tužilaštva u Nišu o nameri da devojku za koju je prijavljeno da je silovana podvrgnu poligrafskom ispitivanju.“

Iz ove organizacije na Više javno tužilaštvo u Nišu da se, kao nadležni organ predistražnog postupka, oglasi i, koliko je to moguće, a da se ne ugrozi postupak, da odgovore na informacije koje su bile objavljivane u medijima, a koje su dovele do uznemirenja javnosti u ovom slučaju, kao što su da li je sumnju na silovanje prijavilo treće lice; da li je policija morala da provali u stan devojke za koju je prijavljeno da je silovana zbog toga što je devojci bilo loše i imala je obilno krvarenje, te nije bila u stanju da otvori vrata; da li je zbog toga bila pozvana hitna pomoć koja je devojku odvezla kod lekara; ako je devojka imala obilno krvarenje, da li je ginekolog isključio mogućnost da krvarenje nije moglo nastati kao posledica neželjenog seksualnog odnosa; ne ulazeći u dobrovoljnost seksualnog odnosa, da li se iz prikupljenih dokaza moglo ustanoviti da je seksualnog odnosa bilo; da li je dežurni zamenik Višeg javnog tužilaštva u Nišu bio konsultovan vezano za nameru policijskih službenika da devojku za koju je prijavljeno da je silovana podvrgnu poligrafskom ispitivanju.

Devojka prijavila grupno silovanje u niškom kafiću, nadležni danima ćute i priča je sve zamršenija

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link